Житомирі практикують іпотерапію як метод лікування та реабілітації дітей з інвалідністю

Житомирі практикують іпотерапію як метод лікування та реабілітації дітей з інвалідністю

  У Житомирі проводять заняття з іпотерапії – комплексної психологічної і фізичної реабілітації дітей з інвалідністю за допомогою коней та спеціальних вправ, підготовлених фахівцями.

   "За сім років занять іпотерапія поставила Вікторію на ноги", – розповіла мама дівчинки Інна Дзюба.

  У Віки був важкий діагноз – дитячий церебральний параліч. Інна Дзюба розповіла, що в 1 рік і 8 місяців принесла дитину на іпотерапію.

  "Саме принесла, бо вона не могла йти ніжками. Вона ходити не могла, а потім через 3 місяці пішла ніжками сама, завдяки іпотерапії. Я привела дитину до лікаря-невропатолога, показала, як вона ходить. Лікарка запитала, де ми лікувалися. Я пояснила, що це іпотерапія допомогла. Лікарка сказала нам продовжувати, бо такого гарного результату за 3 місяці ще не бачила", – повідомила Дзюба.

   Вікторія Дзюба розповіла, як їздить верхи:

  "Я можу по-різному: і на коні стояти, і задом наперед пробувала їздити, у мене це виходить", – каже дівчинка.

   Дитячий невролог Олександр Шевчук говорить, що методика іпотерапії дієва. Лікарі можуть направляти на таку реабілітацію дітей, втім вирішувати, чи проходити курс іпотерапії, повинні батьки.

  "Коли ми направляємо дитину на іпотерапію, то маємо впевнитися, що у неї немає протипоказів, – каже Олександр Шевчук. – Ті діти, які пройшли іпотерапію, мають непоганий результат і у когнітивній сфері. Вони краще спілкуються. В плані рухової активності – краще тримають спину, мають кращу поставу і ходу. Іпотерапія коштує грошей, тож не кожен центр може утримувати коней задля лікування дітей. Якщо буде можливість дітям займатися в нашому місті іпотерапією – це буде чудово", – зазначив лікар.

   Ірина Громова – мама дитини з інвалідністю. Вона розповіла, що заняттями з іпотерапії потрібно займатися постійно. Понад три роки вона приводить свого сина до коней, тому що бачить позитивний результат від цієї терапії. За словами жінки, без фінансової допомоги продовжувати заняття буде складно.

  "Такі сім'ї, як моя, в якій діти мають проблеми, потребують підтримки. Спілкуючись з мамами з інших регіонів ми дізналися, що в них є підтримка, фонди, державні програми на рівні місцевих ОТГ, зокрема, підтримка іпотерапії", – зазначила вона.

   Представниця центру іпотерапії Олеся Марчук зазначила, що за останні 3 роки безоплатну реабілітацію у них отримали 60 дітей. Тому на прохання батьків у центрі розробили проєкт, який показали посадовцям міської ради.

  "Це проєкт доступності іпотерапії для дітей, які виховуються в незабезпечених сім'ях. Ми звернулися до органів влади, щоб вони підтримали цих діток і підтримали програму фінансування іпотерапії для них. На реалізацію проєкту потрібно пів мільйона гривень на 178 дітей у рік", – розповіла Олеся Марчук.

   Керівниця департаменту соціальної політики Вікторія Краснопір розповіла кореспондентам Суспільного, що на комплексну реабілітацію просити у депутатів кошти неправомірно.

  "Ми не зможемо подати ані розрахунки, ані обґрунтування, чому саме використовуємо методику іпотерапії, яка не входить до індивідуальної програми реабілітації для важкохворих дітей", – пояснила вона.

 

Авторка: Ольга Груп – Сікора

Камера: Сергій Кобилянський

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework