У Житомирі готуються до перших операцій з пересадки нирки і серця

У Житомирі готуються до перших операцій з пересадки нирки і серця

  У першому півріччі 2021 року лікарі обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського планують провести перші на Житомирщині операції з пересадки нирки і серця. Операції проходитимуть у відділенні кардіохірургії та трансплантації органів і тканин лікарні.

   Генеральний директор Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Богдан Леськів розповів Суспільному, що їхні лікарі відвідали науково-дослідницький інститут та лікарню у Ковелі на Волині. Там вже успішно провели кілька оперативних втручань з трансплантації. В Житомирській обласній лікарні дійшли висновку, що їхнє обладнання також дозволяє проводити операції з пересадки нирок і серця.

  "У березні 2020 року ми отримали доручення від голови обласної ради детально вивчити цей напрямок в Україні. Зараз трансплантація дуже розвивається, а обласна лікарня – це потужний заклад з обладнанням, що дає можливість проводити необхідні втручання", – каже Богдан Леськів.

   В липні 2020 року обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського отримала ліцензію на проведення операцій з трансплантації. А 21 грудня з'явилася постанова Кабінету Міністрів України, що вносить цей лікувальний заклад в перелік закладів, котрі можуть проводити трансплантацію.
 
  "Наше відділення кардіохірургії реформували у відділення кардіохірургії та трансплантації органів і тканин, – говорить гендиректор лікарні. – У цьому відділенні ми вже ввели ставки лікарів-трансплантологів. На базі цього відділення і будуть проводитися перші трансплантації серця і нирок".

  В обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського вже є два лікаря-координатора з трансплантації, які здобули необхідну післядипломну освіту. Це лікарі з Києва, з котрими вже підписали договори. У Житомирі теж готують двох фахівців, які проходять відповідну спеціалізацію.

   Нове обладнання для проведення операцій з трансплантації поки що не будуть закуповувати, оскільки обладнання, яке має лікарня зараз, дає можливість проводити оперативні втручання з трансплантації. Якщо ці операції стануть масовими, тоді лікарня придбає додаткові операційні столи та наркозно-дихальні апарати. Богдан Леськів говорить, що вже через рік такі операції планують зробити регулярними.

  Перша операція запланована на перше півріччя цього року. Щоправда, за умови, якщо не виникнуть непередбачувані обставини через пандемію COVID-19. Оперуватимуть жителів Житомирщини. Ім'я першого пацієнта не називають, адже ще мають провести лабораторні дослідження на сумісність органів для трансплантації. Післяопераційна реабілітація пацієнта триватиме від одного до двох місяців.

   "На даний час і в найближчому майбутньому пересадка інших органів для нас є недосяжною, бо це технологічно складно. І взагалі – в Україні бракує таких спеціалістів. На всю країну є один або два лікаря, котрі можуть пересадити печінку чи легені", – говорить Богдан Леськів.

  За його словами, операції з трансплантації печінки і легень в області зможуть проводити не раніше, ніж через три-п'ять років.

Авторка: Надія Олейник

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework