В Житомирській області всі школи, крім одної – з українською мовою навчання, в дитсадках – 100% українська

В Житомирській області всі школи, крім одної – з українською мовою навчання, в дитсадках – 100% українська

  Відповідно до частини 5 статті 49 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь представив річний публічний звіт про свою діяльність і про стан дотримання Закону.

  Про це повідомляє Урядовий портал, - інформує zhitomir.info.

  «Можна констатувати: для української мови ці два роки були надзвичайно позитивними. Українське суспільство продемонструвало неочікувану для багатьох скептиків підтримку нового Закону, розуміння його актуальності та готовність до виконання найбільш резонансних норм», - наголосив Тарас Кремінь.

  Найбільша частина звіту «Застосування української мови як державної у сферах суспільного життя» структурована відповідно до статей Закону. У кожній зі сфер наводяться найважливіші норми Закону та коментарі щодо їх практичного застосування, окреслюються виявлені проблеми.

  Зокрема, у розділі про державну мову у сферах освіти зазначається, що в Житомирській області функціонує 668 закладів дошкільної освіти і всі вони з українською мовою виховання.

  «За даними Інституту освітньої аналітики, в Україні у 2020 році налічувалося 15 319 за­кладів дошкільної освіти. З них з українською мовою навчання – 14 839, російською – 110, угорською – 78, румунською – 60, молдовською – 12, англійською – 3. При цьому питома вага дітей, які навчаються українською мовою у дошкільних навчальних закладах, складає 97,92%. Найбільша кількість закладів, які здійснюють виховання мовами національних меншин, налічується в таких областях: – Одеська та Харківська (відповідно 49 та 29 закладів з російською мовою навчання); – Закарпатська (78 закладів з угорською мовою навчання); – Чернівецька (59 закладів з румунською мовою навчання)», - йдеться у доповіді.

  Щодо загальноосвітніх закладів, то в Житомирській області в 2019 році їх було 619 з них 617 були з українською мовою навчання, в 2020 році загальна кількість скоротилася до 603, з яких лише один має не українську мову навчання. Стосовно окремих класів, то в Житомирській області в 2019 році було 12 класів з російською мовою навчання: три – 1-4 класи; вісім – 5-9 класи, один – 10-12 класи. В 2020 році загальна кількість російських класів скоротилася до 8: у початковій школі – лише один, 5-9 класи – 5, а ось випускних стало на один більше – 2.

  «У 2020 році кількість учнів, які навчаються російською мовою, зменшилася на 150479 осіб, а кількість закладів – на 21223 у порівнянні із 2019 роком. При цьому в Харківській та Запорізькій областях залишається найбільша кількість учнів 5–9 класів, які навчаються російською мовою (1150 та 494 осіб відповідно). Така статистика може свідчити про порушення вимог законодавства, оскільки навчання російською мовою здійснюється не лише для представників російської національної меншини, але й для українців. У 2020 році Уповноваженим із захисту державної мови фіксувалися порушення законодавства у школах, які формально перейшли на українську мову викладання, проте навчання в яких фактично здійснювалося російською мовою. Однією із суттєвих перешкод для переходу навчальних закладів на українську мову викладання стало недостатнє забезпечення їх підручниками. Так, у вересні 2020 року Міністерство освіти і науки України повідомляло про проблеми із забезпеченням шкіл підручниками для 6, 8 та 9 класів», - інформує Уповноважений із захисту державної мови.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework