Суд стягнув з держави 1,5 млн грн за незаконне переслідування житомирянина

Суд стягнув з держави 1,5 млн грн за незаконне переслідування житомирянина

  Богунський районний суд Житомира ухвалив стягнути  з держави Україна 1,5 мільйони гривень на відшкодування громадянину моральної шкоди.

   Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на рішення від 2 березня.

  Чоловіка затримали у лютому 2011 за підозрою, що він у змові зі спільником ухилився від сплати ПДВ на суму 775 тисяч гривень. Через чотири місяці підозрюваний звільнився під заставу.

  Прокурор вимагав за ухилення від сплати податків і службове підроблення призначити 3 роки позбавлення волі умовно, звільнивши особу з іспитовим терміном 1 рік і 6 місяців.

  У 2016 році Корольовський суду Житомира виніс виправдувальний вирок, який апеляція залишила без змін. Верховний суд ухвалою від 10.07.2018 року скерував справу на новий апеляційний розгляд. У червні 2019 Апеляційний суд Житомирської області вирок першої інстанції залишив без змін.

  Прокурор оскаржував рішення до останнього. 26 лютого 2020 Верховний суд залишив виправдувальний вирок без змін, а скаргу прокурора без задоволення.

  Виходячи з терміну перебування позивача під слідством, а саме з 2 лютого 2011 року – як дати затримання особи, по 26.02.2020 року – ухвалення остаточного рішення Верховним судом, що становить 108 місяців та 24 дні, розмір моральної шкоди не може бути меншим 6000,00 грн. * 108 міс. + 6000/30 * 24 дні = 652 800 грн.

  Суд звертає увагу на непропорційно значний в розрізі завдань кримінального провадження термін перебування особи під слідством, а також термін перебування протягом 4 місяців під вартою, коли до особи необґрунтовано застосовувався найбільш суворий, крайній запобіжний захід.

  Погіршення емоційного стану особи, а також самопочуття в умовах обмеження волі не може заперечуватись.

  У зв’язку з арештом на банківські рахунки, юридична особа, директором якої є позивач, не могла виконувати свої зобов’язання, що призвело до погіршення ділової репутації як юридичної особи, так і керівника, позбавляло можливості планувати господарську діяльність на майбутнє.

  Ознакою суттєвих змін у звичайному способі життя позивача була не лише велика кількість судових засідань, але й інші cуб’єктивні обставини, а саме психоемоційне усвідомлення можливого засудження і відбування покарання.

  У підсумку суд погодився стягнути суму компенсації більшу за мінімальну в розмірі 1,5 млн грн.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework