У Житомирі суд почав розглядати справу про напад на трансгендера: Поліція не знайшла у підозрюваних мотиви ненависті

У Житомирі суд почав розглядати справу про напад на трансгендера: Поліція не знайшла у підозрюваних мотиви ненависті

  Житомирський районний суд почав підготовчі слухання у справі про побиття та зґвалтування 19-річного трансгендера у 2020 році. Наразі у справі є двоє підозрюваних. Постраждалий наполягає на гомофобному мотиві нападників, однак правоохоронці мають іншу версію подій.

   Про це пише видання «Ґрати» з посиланням на адвоката постраждалого Олександра Кудрявцева.

  Поліція відкрила кримінальне провадження у справі про напад на трансгендера ще у травні 2020 року. Коло причетних осіб встановили у червні. Однак, за словами Кудрявцева, першу підозру у справі правоохоронці оголосили лише за пів року після нападу ㅡ у вересні.

  Про яку справу йдеться?

  У травні 2020 року ЛГБТ-правозахисники повідомили про жорстоке побиття 19-річного трансгендера на Житомирщині. Через сайт знайомств він домовився про зустріч з іншим хлопцем, проте, за словами постраждалого, на побаченні той зґвалтував його, після чого побив і подзвонив знайомим. На місце зустрічі приїхали ще четверо чоловіків та одна дівчина.

  Вони, за словами постраждалого, протягом чотирьох годин його катували: знущалися, зрізавши ножем одяг і надягнувши наручники, а голого гнали до дому й вимагали 10 тисяч гривень. Удома в постраждалого були батьки, які прогнали нападників.

   Так, одного з нападників, який, за словами постраждалого, зґвалтував його, підозрюють за ч. 1 ст. 126 (побиття), ч. 2 ст. 127 (катування) та ч. 1 ст. 186 (грабіж) Кримінального Кодексу. У жовтні 2020-го йому призначили запобіжний захід у формі особистого зобов'язання.

  У листопаді, за словами адвоката, поліція оголосила другу підозру. Чоловіку який, імовірно, бив 19-річного трансгендера, оголосили підозру в катуванні (ч. 2 ст. 127 ККУ).

  Однак усього, за словами потерпілого, до нападу причетні шість людей: п'ять чоловіків та одна дівчина. Окрім двох підозрюваних, решта не понесли жодної відповідальності та проходять у справі як свідки. До певного часу про дівчину, що фігурує у справі, не було взагалі ніякої інформації, повідомляв hromadske експерт правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ» Олександр Зінченков.

  У лютому поліція завершила слідство й передала справу до суду. Правоохоронці так і не визнали факту зґвалтування ㅡ версії постраждалого та поліції розходилися ще на початку розслідування справи. На думку адвоката Олександра Кудрявцева, поліцейські мали упереджене ставлення до потерпілого.

  Під час першого підготовчого засідання 4 березня постраждалий запросив 500 тисяч гривень за моральну шкоду та ще 7 тисяч ㅡ за матеріальну. Сторона захисту заявила, що обвинувальний акт складений із порушеннями, і вимагала надіслати його на доопрацювання. Так, підготовче засідання продовжиться вже 19 березня.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework