На Житомирщині через різкі зміни погоди може загинути частина урожаю плодових дерев

  На Житомирщині через різкі зміни температури може загинути частина урожаю плодових дерев. Основна проблема для дерев у недостатній кількості води у ґрунті.

   Про це Суспільному розповів еколог Володимир Дубовий. За його словами, сильні морози можуть негативно вплинути на плодові дерева:

  "Рослина, готуючись до зими, робить запас цукрів. Особливо – в точках росту, в бруньках. Загартування, як такого, не відбулося. Навіть ті морози, мінус 15 градусів, можуть бути для плодових дерев дуже і дуже страшними".

   Володимир Дубовий каже, що людина може вплинути на зимівлю дерев:

  "Потрібно якомога більше зволожити грунт, щоб коренева система була максимально мокрою. Та саме зараз потрібно провести побілку самих дерев, не перед Великоднем, а саме зараз".

   Представниця обласного Житомирського Гідрометцентру Іраїда Єлиневська каже, що нестійка погода – це реалії сучасного клімату:

  "Якщо раніше було так, що зима приходила і морози встановлювалися на цілий сезон, то зараз відбуваються "температурні гойдалки", тобто від аномального тепла, наприклад, як 31 грудня, коли температура підіймалася до 8 градусів тепла. Зараз очікуємо зниження температури до 18-20 градусів морозу. Це реалії сучасного клімату, коли ми маємо дуже нестійку погоду".

   Броніслава Краснопольська на присадибній ділянці вирощує плодові дерева та кущі. Жінка розповідає, що в останні роки через погодні умови врожаю стало значно менше:

  "Ці вишні садив ще мій чоловік. І ось повиходили бруньки і, якщо буде тепло, то вони вже стануть розпускатися. Але, якщо вдарить мороз і обморозить їх, то урожаю знову не буде. Цього року в мене було мало вишень. Яка брунька лишилася живою, то з тієї лише є плоди".

  Броніслава Краснопольська каже, що найбільш вразливі до морозу абрикоси:

  "Найбільше мороз впливає на абрикос, вишню, черешню. На фруктові дерева також. Дерева зазвичай взимку відпочивають, а влітку працюють. А тепер для них зима і літо майже однакові".

 

Автор: Сергій Косюченко

Камера: Віктор Підвисоцький

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework