COVID-19. ПП «Автомагістраль» та Укравтодор судяться через білорусів на трасі М-21

COVID-19. ПП «Автомагістраль» та Укравтодор судяться через білорусів на трасі М-21

  Господарський суд у Житомирській області призначив на 4 листопада підготовче засідання за позовом ПП «Автомагістраль» до Служби автомобільних доріг у Житомирській області та ОАО «ДСТ №4 г. Брест».

  «Автомагістраль» хоче визнати недійсними процедуру торгів на реконструкцію автодороги загального користування державного значення М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський (через м. Вінницю) на ділянці км 22+483 – км 29+483 та скасувати укладений за її результатами договір з ОАО «ДСТ №4 г. Брест» на 199 млн гривень. Про це повідомляється у Державному реєстрі судових рішень.

  Аукціон, який оскаржує ПП «Автомагістраль», відбувся 22 червня. Окрім ОАО «ДСТ №4 г. Брест» до нього допустили лише ТОВ «СУНП «Автострада». Ще двох претендентів – ПП «Автомагістраль» та ТОВ «Ростдорстрой» не допустили через недоліки в тендерній документації. Ще до проведення торгів,  18  травня  ПП «Автомагістраль» подало скаргу до адмінколегії АМКУ, в якій оскаржило допуск до аукціону «ДСТ №4 г. Брест» та ТОВ «СУНП «Автострада»». В скарзі зокрема йдеться, що «ДСТ №4 г. Брест» надав документи про наявність працівників з правом працювати в Білорусі. «Проте не надав жодного документа, який би зміг довести, що ці працівники зможуть виконувати роботи на території України». Таким документом міг бути дозвіл від Державного центру зайнятості на застосування праці іноземців, який учасник не надав. Крім того, за заявою скаржника, білоруси не підтвердили наявність зареєстрованого в Україні транспорту, в документації присутні лише технічні талони, видані в Білорусі, з останнім пройденим техоглядом у 2016- 2018 рр. Незважаючи на те, що за постановою КМУ від 7 вересня 1998 р, експлуатація транспорту, що не зареєстровано (не перереєстровано) в уповноважених органах МВС України, забороняється,  жодних свідоцтв про його ввезення в Україну та реєстрацію, учасник не надав.

  Викликають занепокоєння у конкурента і транспортування асфальтобетонних сумішей на житомирську трасу з Білорусі. Загалом перевезення асфальтобетону не повинно перевищувати трьох годин, проте як зазначається у заяві «Автомагістралі», через процедуру перетину кордону можливі додаткові витрати часу «із врахуванням діючих карантинних обмежуючих заходів» на проходження митних процедур експорту товару з Білорусі та його імпорту в Україну.

  Стаціонарні лабораторії переможця у білоруському Бресті та у Харкові, на думку ПП «Автомагістраль», не зможуть забезпечити операційний контроль під час ущільнення суміші та розподілення розклинювальної фракції на житомирській трасі, що нібито засвідчує невідповідність пропозиції «ДСТ №4 г. Брест» вимогам тендеру.

  В свою чергу ТОВ «СУНП «Автострада», зазначає скаржник, не надало накази про призначення всіх зазначених у документації працівників, а також не підтвердила атестацію асфальтобетонного заводу на виготовлення щебенево-мастикових асфальтобетонних сумішей, який планувала залучати у процесі реконструкції дороги. Крім того відгук за аналогічним договором, який має бути виданий не раніше дати оголошення закупівлі, не містив номеру та дати його підписання.

  Проте адмінколегія АМКУ розгляд скарги ПП «Автомагістраль» 5 червня припинила через порушення скаржником строків звернення.

  24 червня моніторити закупівлю розпочала Державна аудиторська служба, що не завадило САД у Житомирській області 9 липня укласти договір на реконструкцію автодороги з ОАО «ДСТ №4 г. Брест». За очікуваної 235,33 млн гривень вартість контракту впала на 16% до 199 млн гривень. З них 130 млн гривень надійдуть з «ковідного» фонду.

  16 липня Держаудитслужба оприлюднила висновок про результати моніторингу закупівлі, в яких виявила порушення, зокрема «установлено, що замовник під час розгляду тендерних пропозицій не відхилив та допустив до аукціону тендерні пропозиції учасників ВАТ «ДБТ № 4 м. Брест» та ТОВ «СП «Автострада», які не відповідали умовам тендерної документації та кваліфікаційним критеріям».

  Для оскарження цього висновку 31 липня САД у Житомирській області  звернувся до Житомирського окружного адмінсуду.

  В суді САД у Житомирській області звертала увагу на те, що змiна або розiрвання договору з підрядчиком допускасться лише за згодою сторін, можливо виключно пiдписанням додаткової угоди про його розiрвання. Замовник може достроково розiрвати договір у разi невиконання зобов’язань пiдрядником, повiдомивши про це його у строк 10 днiв. Так як вiдсутнi факти невиконання зобов’язань, в Служби вiдсутнi правовi пiдстави розiрвати договiр підряду.

  Раніше ПП «Автомагістраль» намагалось заблокувати роботи за тендером, у суді забезпечити позов шляхом заборони САД у Житомирській області та ОАО «ДСТ №4 г. Брест» «вчиняти будь-які дії, спрямовані на виконання договору з реконструкції дороги». Проте ухвалою госсуду Житомирської області від 12.08.2020 у задоволенні заяви йому відмовили, мотивуючи це тим, що інакше суд «практично погодиться з недійсністю договору».

  Згідно календарного графіку, роботи з дорожнього одягу на ділянці М-21 розпочались ще в кінці липня. За додатковою угодою від 22 жовтня, вартість робіт по контракту в 2020 році становить 49,04 млн гривень.

  ПП «Автомагістраль» зі статутним капіталом у 14 млн гривень було засновано у 2001 році, його кінцевий  бенефіціар  – екс-голова Служби автомобільних доріг в Київській області у 2005-2007 рр. Микола Скоростецький.

  З початку року ПП «Автомагістраль» виграло тендерів на 2,14 млрд гривень.

  ОАО «ДСТ № 4 г. Брест» представляє білоруський державний трест, який утримує дороги в цій країні. З початку року виграло тендерів на 4,63 млрд гривень.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework