Відзняли за два місяці: у світ вийшов документальний фільм про 30 бригаду

  У вівторок, 1 вересня, у соцмережі презентували документальний фільм "Щит з острогою" про 30-ту окрему механізовану бригаду імені князя Костянтина Острозького.

   Про це повідомив військовий підрозділ на офіційній сторінці у Facebook, - зазначає novograd.city.

  Щит з острогою – таким є шеврон 30 окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького. 24 серпня 2018 року указом Президента України Петра Порошенка частина отримала ім’я видатного культурного і політичного діяча, а острога – гербовий символ шляхетного роду. Саме армія під проводом Костянтина 8 вересня 1514 року під Оршею розбила московське військо, і ворог, до речі, мав чисельну перевагу.

  "За своєю сутністю битва була за Європу", – каже у фільмі литовець Робертас Габулас, голова фонду "Корона князів Острозьких". І додає, що тоді з московитами билися пліч-о-пліч українці, литовці, поляки… Зараз вони – теж на боці нашої країни, яка продовжує боротися проти російської ненажерливості.

  1 вересня – день народження бригади, і саме першого дня осені стрічка "Щит з острогою" з’явилася в інформаційному просторі. В основу фільму лягли інтерв’ю 80-ти людей, більшість яких, звичайно ж, військовослужбовці, та своїми спогадами поділилися і волонтери, котрі досі йдуть непростим фронтовим шляхом разом з бригадою.

 

  "Дуже непросто було знайти людей, яких ми хотіли побачити в фільмі, адже багато тих, хто зустрів війну з російським агресором 2014 року, вже звільнилися чи служать в інших частинах. От і довелося нашій творчій групі здійснити неблизькі подорожі. Безперечно, працювали в районі проведення ООС, а, наприклад, трьох наших Героїв України вже записали на "великій землі": Сергія Собка – в Києві, Володимира Гринюка – в Новограді-Волинському, Івана Вінника – в Мукачевому. Сподіваємося, ця велика робота варта того, адже дуже важливо, щоб фільм побачило молоде покоління – як військових, так і цивільних. Ми збираємося показати стрічку в навчальних закладах, зокрема, у ліцеї з посиленою військово-фізичної підготовкою Новограда-Волинського, а це місто, як відомо, є пунктом постійної дислокації нашої частини", – розповіла начальниця пресслужби 30 бригади старший лейтенант Наталія Рожнятівська.

  "Коли думав над назвою, то довго мізкувати не довелося, адже її підказав шеврон "тридцятки". Щит – захищає, а острога – жалить ворога. В фільмі через бойові епізоди ми розповідаємо про складові щита – броню машин, землю окопів, а також остроги – гармати, кулемети та інші види озброєння. Бійцям 30 бригади є, про що розповідати, адже вони були в багатьох гарячих точках, прийнявши перший бій з проросійськими силами ще в травні 2014 року на Донеччині. Традиційно у документальних фільмах, автором яких маю честь бути, лунають пісні музикантів-патріотів, і глядачі почують композиції Юлії Майбороди ("По одному виходимо з бою" і "Півгодини до війни"), Христини Панасюк ("Нас не зламає холодна байдужість"), Бориса Севастьянова й Олександра Ламбурського ("Гімн 30 бригади"), до речі, Олександр – учасник запеклих боїв біля Дебальцевого. Звичайно, геть не всі розповіді наших героїв через обмежені часові рамки ввійшли до фільму, тому незабаром на офіційній сторінці 30 бригади стартуватиме проєкт "Щит з острогою. Історії" – періодично публікуватиметься велике інтерв’ю того чи іншого персонажу", – зазначив режисер Олексій Гончарук, старший лейтенант 26 артилерійської бригади (фільм "Луна 333" про цю частину "Новинарня» представляла у липні).

  Документальний фільм "Щит з острогою" викладено для перегляду на сторінці 26 артбригади у мережі Facebook.

  Творча група: режисер – Олексій Гончарук, автор сценарію – Наталія Рожнятівська, координатор проекту – Ірина Карпенко, закадровий голос – Сергій Адам’як, графіка – Костянтин Наумов, редактори – Світлана Наконечна й Олександра Гончарук.

   До слова, над кінострічкою творча група працювала протягом двох місяців та випустила два тизери.

 Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework