Що робити, коли вас вкусив кліщ?

З приходом теплої погоди від зимової сплячки прокидаються і ті, кого ми не надто раді бачити – кліщі. Активність небезпечних комах активізується у квітні та вересні-жовтні. 

Кліщі переносять такі хвороби, як кліщовий енцефаліт, кліщовий висипний тиф, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), геморагічну лихоманку.
Сам кліщ – це крихітна істота буро-коричневого відтінку, а личинка і зовсім важко помітна неозброєним оком. Присмоктавшись до тіла людини, молода личинка насичується приблизно за дві доби, доросла особина ж, може залишатися на тілі до 12 днів і вирости до розмірів кульки діаметром в 2 см.
Що робити, ви виявили паразита на тілі?
1. Найкраще відразу ж звернутися до лікаря. Якщо ж такої можливості немає, то кліща потрібно видаляти.
2. Візьміться за кліща рівно під прямим кутом, не згинаючи його, і поверніть, ніби вивертаючи за годинниковою стрілкою.
3. Якщо кліща не вдасться видалити повністю і хоботок залишиться, то нічого робити більше не потрібно, залишок комахи віддалиться сам, природним шляхом.
Всю процедуру краще виконувати в тонких рукавичках або за допомогою носової хустки, тому що отрута з розчавленої комахи може потрапити в організм людини навіть безпосередньо через шкіру.
4. Якщо кліщ ще не встиг напитися крові або це малюсінька личинка, то позбутися її можна за допомогою краплі рослинної олії (можна використати крем, вазелін чи гас), яку потрібно капнути на місце укусу, перекривши, таким чином надходження кисню.
5. Комаху, якщо воно жива, бажано віднести до лікарні для дослідження на наявність інфекції.
6. Місце укусу кліща потрібно обов’язково продезінфікувати, а руки ретельно вимити з милом.
Пам’ятайте, прийшовши з лісу, обов’язково оглядайте своє тіло і одяг, а також домашніх вихованців, які прогулювалися з вами на предмет наявності кровососів.
Будьте пильними та бережіть себе!

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework