Неповторний аромат та унікальні сорти: На Житомирщині Ірис-фест

З 22 травня по 10 червня на території історико-­архітектурного комплексу «Замок-­музей Радомисль» проходив двотижневий Ірис­-фест. Під час заходу відвідувачі музею змогли відчути ніжний і неповторний аромат цих квітів, побачити їх красу й кольорову веселку, яку вони створюють.

n 13061713З-поміж унікальних сортів тут можна було побачити такі: «Гіацинтове Сонце», «Сніг у Флоренції», «Острів ЛЮБОВІ», «Синевир», «Сад нетанучих скульптур» та інші.

Подарував їх музею відомий в Україні та за кордоном «король квітів», селекціонер із Тернополя Ігор Хорош. Свій перший сорт ірисів «Ілюзіоніст» чоловік зареєстрував у 1999 році. З того часу, з року в рік, його власних сортів з’являлося все більше. Нині селекціонер має їх понад тисячу. Всі вони зареєстровані у Міжнародному ірисовому товаристві. Щороку жителі Тернополя насолоджуються результатами копіткої роботи свого земляка­-селекціонера на виставках ірисів, де, окрім власних сортів, чоловік демонструє також сорти провідних селекціонерів світу зі США, Австралії, Німеччини, Франції.

Серед ірисів І.Хороша є багато таких, які присвячені конкретним відомим особистостям. Наприклад, «Анатолій Євдокименко», «Анна Герман», «Барбара Брильська», «Галина Корнієнко», «Ліна Костенко», «Назарій Яремчук». Є квіти, які присвячені тій чи іншій пісні, горам, річкам тощо.

— Деякі сорти самі собі дають назви, — каже Ігор Хорош. — Наприклад, я давно хотів присвятити квітку Ліні Костенко, і коли розцвів цей сорт, то зрозумів, що саме його назву іменем відомої в Україні поетеси. «Маестро листопад» також сам дав собі назву, оскільки має забарвлення, близьке до кольорів опалого листя. Дуже хотів присвятити сорт своїй мамі Мирославі, тож запитав, який саме з ірисів на грядці подобається їй найбільше; саме він наступного року став носити її ім’я. Ірис «Дельфін і русалка» має жовто­-салатовий верх — ніби волосся русалки і фіолетовий низ — це дельфін. Саме цей сорт увійшов до десятки кращих сортів світу на міжнародному конкурсі ірисів у Флоренції. Нові сорти цих квітів — «Ukrainian dance», «Ukrainian greatness», «Ukrainian song» — селекціонер відправляв і до США, де вони реалізовувалися в саду Барбари Нікодемус.

Окрім милування барвистими квітами, «ірисомани» можуть також, гуляючи музеєм у Радомишлі, постріляти з лука та арбалета, покататись на човнах, сфотографуватись на пам’ять, відчути себе лицарем і підкорити під час екскурсії «Замкову Вежу»...

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 13/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework