Знаменитий інженер-картограф побував на Житомирщині та вірогідно зафіксував кілька краєвидів місцевих поселень

Знаменитий інженер-картограф побував на Житомирщині та вірогідно зафіксував кілька краєвидів місцевих поселень

  Відомий французький інженер-картограф на польській службі Гійом-Левассер де Боплян, як готував свої фундаментальні карти України середини XVII ст. безперечно мав об'їхати усі тогочасні українські землі особисто. Однак про це майже не залишилося конкретних історичних свідчень.

    Про це розповідає Roman Zakharchenko-Ushalieuski на сторінці "Старовинні маєтки Житомирщини: історія, архітектура, сучасний стан" у Фейсбук. 

  Але ось на одному із його маловідомих ранніх картографічних творів, який зберігся аж у Шведському королівському архіві, ми можемо побачити один з маршрутів його поїздок польською Україною. Ця мапа датована орієнтовно 1632-1635 роками і відтворює усі населені пункти, які він тоді відвідував. Її цінність полягає у тому, що вона була зладжена у кольорі і вірогідно відтворювала краєвиди чи фрагменти середмість тих поселень, які проїжджав картограф! І зокрема, з неї ми бачимо, що Боплян тоді відвідав й також землі сучасної Житомирщини!! Так, з-поміж зафіксованих ним осад були також кілька місцевих міст, містечок та сіл. Тому цей картографічний твір може бути насправді також безцінним іконографічним джерелом (хоча це, ясна річ, справа, детального джерелознавчого дослідження).

  Наразі для початку як Бопляном був відтворений власне Житомир (Zytomierz)! Цікаво, що місцевий гідронім Тетерев був на цій мапі відтворений швидше у варіанті литвинських діалектів - Ciecieref.

Новини Житомира

 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework