Житомирщина для романтиків: Перша зупинка – Івниця. ФОТО

  Село Івниця знаходиться на відстані близько 35км. від Житомира. Щоб потрапити у нього потрібно з'їхати з автошляху Р 18 (Житомир-Попільня- ..Сквира), через 5 км. буде власне й потрібен вам пункт.

  Для всіх романтиків, які побачили на фотках багатообіцяючі залишки парадних воріт маєтку: крім цих триногих (у кожної з опор по три колони) гігантів більше там в цілому і дивитись нічого, тому, якщо решту цікавинок у цій околиці ви вже колись оглядали, то варто вагомо задуматись чи потрібно мені взагалі туди пертися?

  Ми поперлись, оскільки "не Івницею єдиною" день цей нас мав дивувати.

  Село розташоване на берегах р. Ів’янка (притока р. Тетерів), відоме з 1584 р. Спочатку село належало українській шляхетській родині Киселів, в 1589 р. перейшло до Неміричів.В 1814 р. маєток придбав барон Ян Йозеф де Шодуар, засновник родини відомих меценатів та культурних діячів. До поч. XX ст. селом Івниця послідовно володіли Станіслав, Максиміліан та Ян Шодуари.

Івниця

  З поч. ХІХ ст. в Івниці діяло 2 лісопильних заводи, була Миколаївська дерев’яна церква(1873 р.?). Костел Іонна Хрестителя, заснований Яном Антонієм Чернецьким для монастиря ордену францисканців, згорів напр. ХVIII ст. Відбудований в 1826 р. бароном Яном-Юзефом Шодуаром. В 1839 р. С. Шодуар замінив дерев’яний костьол новим кам’яним храмом. На поч. ХІХ ст. збудовані єврейська синагога та молитовний будинок.

Івниця

  Ландшафтний парк побудували після 1750-их рр. на лівому схилі р.Ів’янки, в цей період його володарем був Юзеф Чернецький. В 1814 р. садово-парковий ансамбль перейшов у власність барона Яна Йозефа де Шодуара. У маєтку його син Станіслав разом з дружиною Люсі Крейтон створює колекцію картин, старовинних гравюр, монет та велику бібліотеку. Будує родинний склеп для першої дружини Елоїзи Ержеле.

Івниця

  При заснуванні площа парку становила 37 га., тепер його територія втричі менша. З архітектурних споруд колишнього маєтку на території парку залишились руїни центральних воріт, окремих господарських споруд і стилізованих під сторожові веж. Природоохоронна територія містить ставки. Струмки поєднують ці водні об’єкти з р. Ів’янкою. При заснуванні був створений регулярний тип садово-паркового ландшафту. Розташовувався на території парку двоповерховий палац. Ця споруда не збереглась.

Івниця

Івниця

Івниця

Івниця

Івниця

Івниця

Джерело: andrushivka

Новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 03/11/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework