Обережно - сказ на Житомирщині!

  Станом на 25 липня на території Житомирського району зафіксовано три випадки захворювання тварин на сказ.

  У Киківських мисливських угіддях захворіла червона лисиця

  У Курчиці собака породи алабай накинувся на господарів, покусавши їх. Перед інциндентом він разом із ними ходив до лісу, не виявляючи жодних ознак захворюваності. У день, коли все трапилося, подружжя близько 17:00 почуло сильний гавкіт. Коли вийшли на подвір'я, побачили, що їхній собака відірвався і гавкав біля сусіднього забору. Господарка взяла шматок м'яса і покликала свого пса, щоб його прив'язати. Проте він накинувся на неї і покусав руки. Тоді чоловік намагався відтягнути собаку, але той покусав і його. Місцевий єгер застрелив тварину, - повідомляє Новоград City

  Другий випадок стався в урочищі "Мечеть" в 3 км від населеного пункту Красилівське

  У 53 кварталі Піщівського лісництва єгер, повертаючись додому, зустрів єнотовидного собаку, який вискочив на дорогу і вкусив коня за ногу. Чоловік убив собаку.Тіла мертвих тварин доставили у Новоград-Волинську міжрайонну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Патматеріал, який узяли на аналізи, відправили до Житомирської регіональної державної лабораторії. Там вони встановили сказ.

  Причина виникнення захворювання – вірус сказу.Цей вірус постійно знаходиться в природному середовищі про що і свідчить випадок сказу собаки, який деякий час знаходився в лісі і мав контакт з вірусоносійними дикими тваринами (єнотовидний собака, червона лисиця).

  Що робити, якщо вас вкусили?

  Якщо вас усе ж таки покусали, негайно промийте рану струменем води з господарським милом. Якщо під рукою мила не виявилося, підійдуть будь-які миючі засоби. За допомогою цього способу помре значна кількість вірусів. Після обробки рани негайно вирушайте до травмпункту. У міськрай ТМО є близько 100 доз спеціальної антирабічної вакцини. Чим швидше ви звернетеся по медичну допомогу, тим більше у вас шансів на успіх.

  Як уникнути ускладнень?

  Сказ досить небезпечне захворювання, на жаль, нині невиліковне. Недугою страждають не тільки вуличні тварини, але і лісові мешканці, такі як єнотовидні собаки, лисиці, білки, вовки і летючі миші. Навіть найбезневинніші домашні тварини можуть бути носіями цієї хвороби (хом'яки, корови, коні та свині).

  "Звернутися до лікарні треба протягом першої доби після укусу. Медики оброблять рану, призначать щеплення. Їх знадобиться робити впродовж 90 днів, усього 6 разів. Вчасне звернення — це гарантія успішного лікування. Якщо ж людина проігнорує проблему, то це 100% смерть", — сказав начальник Новоград-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Коваль.У цей період заборонені сильні фізичні навантаження і переохолодження. Щеплення робиться на 1, 3, 7, 14, 30, і 90 день.

  Як визначити ознаки сказу у домашнього собаки?

  Варто зауважити, що при виявленні перших симптомів тварину врятувати неможливо. Вихованець стає слабким і сонним, починає ховатися від сонячного світла. Помітною буде зміна і в характері тварини. Вона може стати агресивною і кидатися на людей.Основний період інкубації триває близько 13-15 днів.Якщо пес заражений, він лиже місце укусу, починається блювота. Тварина може нападати без будь-якої причини. Найагресивніший період триває близько 3-х днів, після того настає летальний результат.

  Чи потрібно звертатися до травмпункту, якщо тварина вкусила через одяг?

  Потрібно звертатися за будь-якого укусу. Якщо ж одяг зовсім не пошкоджений, особливо ідеться про багатошарову, товсту одежу (так буває у мисливців, наприклад), людина не потребує профілактики.

  Як уберегти свого домашнього улюбленця?

  За словами Олександра Коваля, треба обов’язково раз на рік робити своїм улюбленцям безкоштовні щеплення від сказу. У цьому році ветеринари привили вже 3176 собак, 1381 котів, 8344 ВРХ, 370 коней, 63 голів ДРХ, 15 свиней.До того ж треба уникати контакту домашніх тварин з вуличними, слідкувати за їх поведінкою. Якщо помітили в них агресивність, неадекватну реакцію на світло, воду чи рух, негайно телефонуйте до ветеринарної служби. Тварину візьмуть під нагляд лікарів. Зазвичай це 10 днів.

Джерело: Новоград City

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Среда, 25/07/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework