У ЖДУ науковці двох країн шукають спільні підходи до вирішення проблемних питань історії Балто-Чорноморського регіону

4 листопада 2016 року у Житомирському державному університеті імені Івана Франка розпочала роботу ІІІ Міжнародна наукова конференція, започаткована кафедрою історії України «Україна-Польща: спільні шляхи до свободи».

Про це повідомляє прес-центр ЖДУ ім. Івана Франка.
Тематика цьогорічної зустрічі присвячена 25-річчю проголошення незалежності України: «25 років руйнації Радянської імперії: історичні аспекти та сучасність». Співорганізаторами і учасниками конференції стали Міністерство освіти і науки України, інститут історії НАН України, Католицький університет Яна-Павла ІІ у Кракові, громадська організація «Союз польської шляхти Житомирщини».
На конференції присутні також представники Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці, обласної та міської влади, проректор з міжнародної співпраці Папського університету імені Яна Павла ІІ у Кракові, ксьондз, професор Юзеф Сталя, представник Канцелярії Президента Польщі Рафал Дзенцьоловський, провідні науковці України і Польщі. «Житомирський державний університет імені Івана Франка є одним із генераторів польсько-українського співробітництва в області. Тому не дивно, що сьогодні у нас втретє на міжнародному рівні піднімається питання українсько-польських відносин. Зважаючи на відомих науковців, які приїхали на конференцію, впевнений, що дискусія буде цікавою. Історія України і Польщі тісно переплетена.

У цій історії було все: і чорні, і білі сторінки. Єдине, що нас об’єднує, це розуміння свободи. Свобода – це та цінність, яка є найпотужнішою. Але не завжди ми розуміємо, що свобода має приносити щастя, виходити на категорію блага та інтегруватися в мудрість. У цих речах ми маємо спиратися на історію, яка тісно пов’язана з історичною пам’яттю, бо вона долає історичне забуття. Саме пам'ять помножена на моральну оцінку дає можливість самокритично відноситися до себе і до всього, що нас оточує. І останні події, які пов’язані з переосмисленням історії, свідчать про те, що ми не завжди мудро підходимо до цього», – наголосив під час відкриття ректор ЖДУ імені Івана Франка Петра Сауха.

До вітальних слів приєдналися й почесні гості: заступник начальника управління освіти і науки Житомирської ОДА Ольга Липовецька, проректор з міжнародної співпраці Папського університету імені Яна Павла ІІ у Кракові Юзеф Сталя. За тим розпочали роботу два пленарних засідання, на яких відбулася наукова дискусія щодо важливих проблем історії країн Балто-Чорноморського регіону. Зокрема, західні і східні підходи до історичної політики впродовж 1980-2000 рр. розкривали Георгій Касьянов, президент Міжнародної асоціації гуманітаріїв, завідувач відділу новітньої історії та політики Інституту історії України НАН України, д.і.н., завідувач кафедри історії України Житомирського державного університету імені Івана Франка Вікторія Венгерська. Питання історичної пам’яті, механізми її формування і реалізації, конкретні її прояви звучали у виступах Алли Киридон, д.і.н., професора, директора Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво», Максима Гона, д. пол. н., професора кафедри політичних наук Рівненського державного гуманітарного університету, Андрія Руккаса, доцента кафедри історії країн Центральної і Східної Європи та ін.

У рамках конференції відбулася презентація відео Лабораторії візуальної антропології ЖДУ імені Івана Франка «Державні свята України: формування нових традицій» як реалізація проекту студентів історичного факультету та документального фільму «Розстріляне місто». Перший документальний фільм про Голокост у м. Рівне «Розстріляне місто» представили науковці Рівненського державного гуманітарного університету д. пол. н., проф. Максим Гон, к. і. н. Петро Долганов, к. і. н., доц. Наталія Івчик.

Наукову дискусію учасники конференції продовжили на чотирьох тематичних секційних засіданнях. Підсумком ІІІ Міжнародної наукової конференції «Україна-Польща: спільні шляхи до свободи» стане осмислення науковцями пройденого державами Балто-Чорноморського регіону шляху та пошук спільних підходів до вирішення проблемних питань історії.

Последнее изменение Пятница, 04/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework