Житомирський герой Михайла Булгакова

Відомо, що деякі із літературних героїв мають своїх реальних прототипів. Багато прихильників творчості Михайла Булгакова, не раз ставили собі цікаве запитання: як саме потрапив у роман “Біла гвардія” та п’єсу “Дні Турбіних” образ Ларіосика із Житомира?

Звичайно, поява цього героя у творчості Михайла Булгакова не була випадковою. Справа у тому, що весною 1917 року сестра письменника Варвара вийшла заміж за блискучого офіцера, фронтовика, кавалера ордена святого Володимира з мечами і бантом, викладача Київського військового піхотного училища Леоніда Карума.

Дитинство і юність Леоніда Сергійовича пройшли у Житомирі, тут проживали його численні родичі по материнській лінії. Діти двоюрідних сестер Леоніда Карума – Микола Судзиловський та Юрій Гладиревський – стали прототипами героїв “Білої гвардії” та “Днів Турбіних” (відповідно Ларіона Суржанського та особистого адьютанта гетьмана, поручика Леоніда Шервінського).

Сам Леонід Карум зображений у цих творах в образі полковника генерального штабу Володимира Тальберга.

Народився Леонід Сергійович Карум у 1888 році у місті Ризі, в родині військового, але після смерті чоловіка Марія Федорівна Карум з двома малолітніми дітьми переїхала до Житомира, де мешкала її сестри.

Чоловік старшої сестри – Микола Миколайович Судзіловський – був близьким другом житомирського губернатора Дуніна-Борковського, він допоміг своїй родичці швидко влаштуватися на роботу до винної лавки, що була розташована на Сінній площі.

Леонід Карум провів у Житомирі 12 кращих років свого життя.

У 1906 році він із Золотою медаллю закінчив 2 Житомирську гімназію і поступив до Київського військового училища.

Отримавши звання підпоручика, Леонід Сергійович вибрав місцем своєї військової служби 19 піхотний Костромський полк, який на той час був розквартирований у Житомирі.

Через три роки він залишив улюблене місто, щоб продовжити навчання у Петербургській військово-юридичній академії. У роки першої світової війни Леонід Карум постійно перебував у зоні бойових дій.

За хоробрість його нагородили орденом, він отримав військове звання штабс-капітана.

Автор тексту: Володимир Шинкарук, interesniy.zhitomir.ua

Прочитано 1694 раз

Последнее изменение Пятница, 23/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework