Графіті в Житомирі: мистецтво чи вандалізм?

  Графіті давно вже стало невід’ємною частиною візуального образу Житомира.

  Кожного дня, прогулюючись центром міста, можна побачити безліч малюнків на стінах тієї чи іншої будівлі. Деякі містяни сприймають графіті як спосіб зробити Житомир більш сучаснішим та яскравішим, інші  обурюються, що розписи псують вигляд будинків, які облаштовані зусиллями чи коштами комунальників та мешканців.

  Що таке графіті? Та все ж таки це мистецтво чи вандалізм?

  Графіті – стародавні написи й малюнки, зроблені гострими предметами на стінах архітектурних споруд, керамічних виробах та інших речах.

  Але з плином часу, графіті почали дещо видозмінюватись та найбільшого розповсюдження такі написи набули у 60-х роках минулого століття у Нью-Йорку, коли місцеві графіті-творці залишали свої імена на вагонах метро. Рух набрав обертів і привернув увагу всього світу.

  Є безліч стилів графіті, але найпопулярнішим сьогодні – «Pieces». Це вже ближче до мистецтва у його більш звичному для нас розумінні, твори з композицією і задумкою. Невеликі настінні картини з фігурами, символами, насиченими кольорами – найчастіше їх погоджуються вважати артом. Якщо при цьому у малюнку присутня ще й філософія, «некомфортна правда» – це надає йому особливого змісту. Це мистецтво доти, доки воно несе в собі певну заяву суспільству.

  В Житомирі знайти графіті справді не проблема: дві головні вулиці – Київська та Велика Бердичівська. Прогулюючись цими вулицями на кожному кроці вас будуть зустрічати сучасні малюнки. Ще в місті можна побачити графіті у промисловій зоні, а саме на вулиці Жуйка 43. Найпопулярнішими графіті в місті є «Абетка твого міста», автор Дмитро Краб. На Великій Бердичівській всіх зустрічає буква «Ї» та Їжак, на вулиці Київській – букви «О», «Я», «Б» та Олень, Ящірка і Бджола.

  Грань між мистецтвом і вандалізмом у графіті дуже тонка. Більшість графіті в Житомирі нелегальні і написані тінейджерами, які купили балончики і маркери на гроші, зекономлені на морозиві. Незаконність мистецтва робить його особливо привабливим для підлітків. Офіційно графіті визнано мистецтвом лише в окремо відведених для цього районах у кількох десятках країн, наприклад, Австралії, Бразилії, Польщі, Чехії, Данії. В інших містах це завжди спочатку сприймається як акт варварства.

  «Графіті створюють атмосферу в місті та прикрашають вулиці Житомира, особливо це помітно на старих та закинутих будівлях. В Житомирі є справді безліч графіті, які можна назвати витвором мистецтва, наприклад графіті Сандри Самбо(фото 5)» – каже жителька міста Житомир.

  Графіті – це і мистецтво, і вандалізм. Воно вже давно влилося в урбан-культуру, тому його не можна заперечувати. Тож кожен сам для себе вирішує – мистецтво це чи ні!

kk2209201 2

kk2209201 3

kk2209201 4

kk2209201 5

kk2209201 7

Катерина КОСЯКЕВИЧ

 Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Вторник, 22/09/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework