×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.
JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Грибний сезон розпочато: рятувальники закликають бути уважними

У зв'язку з початком грибного сезону прихильники "тихого полювання" повинні пам'ятати основні правила,

n 0709155693що допоможуть уникнути неприємностей, пов'язаних з особливостями цінного продукту, який також таїть у собі небезпеку.

Гриби – натуральний продукт, який може замінити багато корисних продуктів. Проте кожного року від отруєння грибними стравами гинуть люди! Найчастіше отруєння обумовлені вживанням в їжу грибів блідої поганки (у 95%), які помилково сприймаються за їстівні печериці чи сироїжки.

Отруїтись можна, з’ївши навіть третину гриба. Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків: це стається, якщо збирати дуже молоді гриби, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати.

Отруїтися можна не лише отруйними грибами.

Причинами отруєння може бути неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Шановні громадяни! Управління ДСНС у Житомирській області наголошує на дотриманні наступних елементарних правил:

 1. Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвіть його. Незнайомі гриби категорично заборонено збирати і купувати. Одна бліда поганка, що потрапила в кошик до ста їстівних грибів, може отруїти на смерть.

 2. Ніколи не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини.

 3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки грунту можуть застосовувати отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і грунту.

 4. Не куштуйте сирі гриби.

 5. Обробіть зібрані гриби не пізніше 4 годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.

 6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. За грибами треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби і в целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря.

 7. Не збирайте гриби у спеку і відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.

 Завжди пам'ятайте!

Купувати гриби необхідно тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

 Також, не менш важливим є дотримання правил при консервуванні грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Якщо у Вас з’явились первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – що проявляються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів, то негайно викличте телефонуйте за номером 103!  Одночасно, не очікуючи прибуття швидкої допомоги, промийте шлунок та прийміть активоване вугілля. Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Будьте обачні! Адже від Вас залежить не тільки ваше життя, а і життя ваших близьких!

Последнее изменение Понедельник, 07/09/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework