На Житомирщині пошуковці знайшли групове поховання бійців, загиблих під час оборонних боїв 1941 року

На Житомирщині пошуковці знайшли групове поховання бійців, загиблих під час оборонних боїв 1941 року

  Пошукова група житомирської громадської організації ІПО «Пошук» провела розкопки в Коростенському районі Житомирської області. Як розповіли кореспондентові АрміяInform активісти групи, відпрацьовували інформацію від шукача монет.

  – Як нам стало відомо, восени минулого року він знайшов радянську каску з черепом всередині, – розповідає пошуковець Вадим Барановський. – Тривалий час тримав інформацію у секреті й лише нещодавно вирішив повідомити про свою знахідку нашу організацію. 

 
  Як свідчить пошуковець, локація виявилась доволі складною, адже в яму почали просочуватися ґрунтові води. У зв’язку з цим хлопцям довелося робити дренажі та періодично вичерпувати воду відрами. Під час розширення ями виявилось, що в ній лежить не один солдат, а набагато більше. Оскільки не було фізичної можливості зробити повноцінну зачистку і пошуковці не були впевнені на 100%, що їм вдасться правильно розділити рештки солдатів, було ухвалено рішення зробити умовне розділення. Після завершення робіт на локації на банери було викладено рештки 4-х солдатів РСЧА, які загинули у липні-серпні 1941 року. При загиблих не було взуття, підсумків, ременів та інших штатних речей. Лише один шолом, скляна фляга та окуляри.

  – Припускаємо, що в них все забрали свої… зокрема і медальйони, – шкодує пошуковець.

  Після обіду житомиряни продовжили працювати в цьому квадраті і їм вдалося знайти ще одного солдата РСЧА. При загиблому були шолом СШ-39, протигаз, декілька радянських монет. Взуття та медальйон відсутні. 

  Загалом за день було знайдено 5 солдатів РСЧА. На жаль, всі воїни залишаться невідомими. Пошуковці говорять, що роботи на цій локації будуть продовжені.

  А ось інші нещодавні розкопки виявилися результативними з огляду на знайдені не лише рештки загиблих бійців, а й медальйони. Експертам вдалося розшифрувати записку з медальйона солдата № 19, знайденого 30 квітня. Воїн родом із Узбекистану. Нині вдалося прочитати: УзРСР, Сурхандарїнська область, станція Шурчі, Байсунський район, с/с ……, к/з Урак. Хожчибаков/Хожчибеков Нарбай/Наби. Пошуковці звернулися до своїх підписників у Facebook за допомогою – потрібні користувачі, які володіють узбецькою мовою. Уже розпочато пошук родичів загиблого.

Новини Житомира

 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework