На Житомирщині накопали незаконно піску на 42,4 млн грн.

На Житомирщині накопали незаконно піску на 42,4 млн грн.

  Мінерально-сировинний комплекс Житомирщини представлений 524 родовищами, які нараховують 26 видів корисних копалин, у тому числі на території області зосереджено 85% загальнодержавних запасів кварцитів, лабрадоритів і габро.

  Попри те, що суб’єктам господарювання видано 195 спеціальних дозволів на користування надрами, окремі «ділки» без отримання дозвільних документів організували та впродовж тривалого часу здійснювали незаконне видобування та реалізацію корисних копалин – піску на території села Стрижівка Коростишівської об’єднаної територіальної громади.

  Багаторічна протиправна діяльність з використанням важкої техніки (земснаряд, екскаватори, вантажні автомобілі тощо)продовжувалася навіть незважаючи на притягнення окремих осіб до кримінальної відповідальності у 2020 році. (гіперпосилання).

  Так, після ретельної підготовки Коростишівською окружною прокуратурою спільно з Управлінням СБУ в області, внаслідок проведення низки слідчих дій, така незаконна діяльність припинена.

  За даними досудового слідства, тільки із січня по жовтень минулого року незаконно видобуто понад 52,3 тис. куб. м. піску, унаслідок чогозавдано шкоду державним інтересам на суму42,4 млн грн.

  У середу, 28 квітня, за місцем проживання та реєстрації організаторів незаконного видобутку піску, за місцем реєстрації причетних до протиправної діяльності підприємств, та у місцях незаконного видобутку проведено санкціоновані обшуки.

  Під час обшуків виявлено та вилучено документи (товаро-транспортні накладні, договори, тощо), печатки підприємств, комп’ютерну техніку.

  Крім того, днопоглиблювальний пристрій (земснаряд) та іншу важку техніку, яка використовувалася для розробки кар’єру та перевезення піску фактично вилучено з території незаконного проведення робіт

  Наразі трьомфігурантам справи, у тому числі організатору,повідомлено про підозру у порушенні встановлених правил охорони надр, що створило небезпеку для довкілля, незаконному заволодінні ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, що створило небезпеку для довкілля та безгосподарському використанні земель, що спричинило порушення структури ґрунту (ч. 2 ст. 239-1, ч. 4 ст. 240, ч. 1 ст. 254 КК України).

  Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням проводить Коростишівська окружна прокуратура.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework