Житомирські медіа використовують багато фемінітивів, але втричі рідше пишуть про жінок, ніж про чоловіків

Житомирські медіа використовують багато фемінітивів, але втричі рідше пишуть про жінок, ніж про чоловіків

  Жінки втричі рідше згадуються в матеріалах житомирських онлайн-ЗМІ – такі результати дослідження в онлайн-медіа Житомирської області.

  На телебаченні було майже порівну жінок-героїнь і чоловіків-героїв, однак жінок-експерток залучали до коментування чи оцінки також втричі менше, ніж чоловіків-експертів. Такі результати дослідження гендерного балансу у лютому 2021 року, який досліджували представники і представниці ГО «Інститут масової інформації» та «Детектор медіа»*.

  Гендерний аналіз житомирських онлайн-медіа

  В середньому, жінки згадуються у третині досліджуваних публікацій. Героїнями новинних матеріалів та статей в онлайн-медіа стали 30% жінок (від загальної кількості героїв та героїнь). Також значно частіше журналісти обирали експертами для своїх матеріалів чоловіків. Так, співвідношення експерток та експертів в матеріалах житомирських онлайн-медіа становить 27% до 73%. У порівнянні з аналогічним дослідженням, яке проводилося у жовтні 2020 року, показник залучених експерток залишився на тому ж рівні,  а згадки про героїнь зросли з 22 % до 30%.

  Майже чверть, 24% від загальної кількості жінок-експерток, коментували події, які стосувалися злочинів та правопорушень, ДТП та надзвичайних ситуацій. Також до числа популярних тем увійшла політика (17% від загальної кількості жінок-експерток) та здоров’я/COVID (17%). Крім того, експертки коментували питання освіти (14%), культури/мистецтва і суспільства (по 3%). 21% коментарів припав на найрізноманітніші теми від рекомендацій з написання резюме, прогнозів погоди та обмеження руху транспорту до зупинки годинника на будівлі Житомирської міськради.

  Натомість чоловіки-експерти найчастіше коментували тему здоров’я/COVID (25%), кримінал/ДТП/надзвичайні ситуації (11%) і політику (10%). Також до числа популярних тем, які коментували чоловіки, увійшли економіка (9%), суспільство (5%) та права людини (4%). 34% коментарів чоловіків-експертів припали на теми, які стосуються снігопадів, розчистки вулиць, питань безпеки, як то встановлення камер відеонагляду, встановлення годівниць лісівниками, роботи рибоохоронних патрулів, перебоїв у роботі транспорту, нових технологій, ремонтів та облаштування громадських просторів.

  Як і чоловіки, так і жінки часто були героями і героїнями кримінальних хронік, учасниками і учасницями та свідками ДТП або надзвичайних подій. 11% жінок-героїнь згадувалися у новинах, які стосувалися здоров’я та епідемії COVID, в той час як  відсоток чоловіків-героїв в цій тематиці склав 5% чоловіки-герої. Чоловіки досить часто ставали героями новин, які стосувалися політики та влади (18% з усіх згадок про чоловіків-героїв до 6% жінок-героїнь), жінки ж часто згадувалися, коли йшлося про культуру/мистецтво (8%, жінок-героїнь до 3% чоловіків-героїв). 

  Досягнути гендерного балансу вдалося інтернет-виданню Новоград-City: серед проаналізованих матеріалів по 50% тем коментували експертки і експертки. Правда,  чоловіки-герої з’являлися у публікаціях цього видання значно частіше — 65%  проти 35% жінок-героїнь. Ближче до балансу є інтернет-видання «Житомир.інфо»: експертки тут коментували 40% тем, експерти — 60%. Героїнями новин цього сайту стали 27% жінок, героями — 73% чоловіків. Таке ж співвідношення нині спостерігається і на сайті «Журнал Житомира», хоча у жовтні тут було зафіксовано 43% експерток.

  Якщо у жовтні не було зафіксовано жодного коментаря від експерток при підготовці матеріалів сайт «Наш Бердичів», у лютому цей показник зріс до 17%. Найбільше героїнь у матеріалах зафіксовано на сайті «20 хвилин. Житомир» (44%) і «0412» (38%).

  Однаковими є показники у «20 хвилин. Житомир» і «Times.Zt»: серед експертів 27% жінок-експерток і 73% чоловіків-експертів.  Низьким є показник гендерного балансу на сайтах «Житомир Онлайн» (13% експерток і 24% героїнь) та «Наш Бердичів» (лише 17% експерток і 20% героїнь). А от на сайті «0412» серед проаналізованих матеріалів усі коментарі експертів належали чоловікам.

IMI Zhytomyr

  Однак варто зазначити, що усі інтернет-видання вживають фемінітиви у своїх публікаціях про жінок, майже 53% проаналізованих публікацій, в яких згадувалися жінки, містили фемінітиви. Найнижчим є індекс фемінітивів у сайтів «Наш Бердичів»(19%) та «Коростень Тудей» (25%).

  Під час моніторингу також було зафіксовано 4 публікації з ознаками секзсизму. Дві з них — на сайті «Житомир Онлайн». У публікації «9 лютого 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити» розповідається про стриптиз як виключно жіночу справу, а у публікації «Посміхніться» опублікований сексистський анекдот.

  Журналісти видання «0412» у фоторепортажі про тренування у 199 навчальному центрі Десантно-штурмових військ використали заголовок «Гріє не кожух, а сильний дух»: як у Житомирській області прекрасні десантниці на ранковій зарядці на лижах каталися». В публікаціях про навчання військовослужбовців-чоловіків журналісти цього виданння не використовують прикметник “прекрасний”, а на перше місце ставлять професійні якості та вдосконалення бойової майстерності.

  Ще один приклад сексизму зафіксований на сайті «Новоград Сіті» у статті про оновлення товару в магазині білизни. У тексті використовуються такі судження: «Як жінці відчути себе особливою? Варто лишень одягнути красиву білизну», «Приголомшливі пеньюари та мереживні нічні сорочки не залишать вашого чоловіка байдужим!». Такі висловлювання позиціонують жінку не як особистість, а як об’єкт.

  Також упродовж моніторингу ми також проаналізували 267 постів на Facebook-сторінках досліджуваних медіа, аналізуючи, хто частіше зображений на фотографіях, а також фіксували фемінітиви та досліджували наявність сексизму. Фемінітиви найчастіше використовувалися на сторінках «Times.ZT» (15,6%), «Житомир. Інфо» (14,2%), «20 хвилин. Житомир» (11,1%). Не використовують фемінітиви у соцмережах такі медіа як «1.zt.ua», «Новоград. City», «Наш Бердичів».

  Для ілюстрації своїх дописів у Facebook медіа здебільшого використовували зображення із чоловіками  - таких було 59%, прикладів сексистських публікацій у моніторинговий період не зафіксовано.

  Гендерний аналіз житомирських телеканалів

  У сюжетах житомирських каналів, що вийшли в ефір в період 8-14 лютого, зафіксовано 42% жінок-героїнь та 58% героїв-чоловіків. Відсоткове співвідношення жінок-експерток та чоловіків-експертів також на користь чоловіків: 28,6% до 71,4%. Так, в одному з сюжетів «Коростень-ТВ» фігурують семеро чоловіків-героїв і лише одна жінка. 

  Жінки були героїнями та експертками в матеріалах на освітню та культурну тематику, натомість чоловіки коментували та ілюстрували сюжети, пов'язані зі спортом. Крім того, житомирські медіа звертатися до образу чоловіка-господарника. 

  Половина каналів з вибірки не використовували в сюжетах фемінітиви (виняток — Суспільне. Житомир та СК1). В окремих сюжетах траплялися стереотипні уявлення, що кожна дівчина хоче вміти фарбуватися (Суспільне.Житомир, 11 лютого), а  в описі науковиці те, що вона захищає кандидатську поставлено на останній щабель після «любить вишивати бісером, любить музику, займається легкою атлетикою” (СК1, 11 лютого). А у матеріалі про боротьбу зі снігом журналістка С-TV запитувала героїню-комунальницю, чи «жінці не важко так махати лопатою?», що також є певним проявом стереотипу про жінок як слабку стать. На фейсбук-сторінках телеканалів прикладів сексизму моніторинг не виявив.

  *У межах дослідження була опрацьована 949 матеріалів з десяти регіональних сайтів, 116 новинних сюжетів телеканалів та дописи у мережі Facebook означених медіа. Методологія моніторингу включала аналіз кількості героїв/героїнь, експерток/експертів в новинах, кількість новин із ознаками сексизма і використанням фемінітивів, які були опубліковані/вийшли в ефір в обраних ЗМІ з 8 по 14 лютого 2021 року, а також фейсбук-сторінок медіа за 17 і 19 лютого. На фейсбук-сторінках досліджувався відсоток зображень із жінками і чоловіками, а також новини/дописи із ознаками сексизма і використанням фемінітивів.

  Моніторинг проводили у таких онлайн-медіа: «0412», «1.zt», «20 хвилин. Житомир», «Times.ZT», «Житомир Інфо», «Житомир Онлайн», «Журнал Житомира», «Коростень Тудей», «Новоград-City», «Наш Бердичів»; телеканалах: UA:Житомир (філія суспільного), СК1, С-TV і Коростень-ТВ; Суспільне радіо Житомир і Крок Радіо

  **Це  дослідження створено завдяки щедрій підтримці британського народу через Департамент міжнародного розвитку Великої Британії в рамках Фонду розвитку ефективного врядування. Думки висловлені тут належать автору(-ам) та не обов'язково відображають погляди Департаменту міжнародного розвитку або Уряду Її Величності.  

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework