За три роки кількість безпритульних собак у Житомирі зменшилася на 20%, до 2023 року чисельність планують скоротити ще на 25%

За три роки кількість безпритульних собак у Житомирі зменшилася на 20%, до 2023 року чисельність планують скоротити ще на 25%

  За три роки, починаючи з 2017-го, кількість безпритульних собак у Житомирі зменшилася на 20%. На кінець 2020 року в місті нараховується приблизно 2 тисячі псів-безхатьків.

   Такі дані наведені у проєкті програми «Житомирська міська об’єднана територіальна громада – дружня до тварин» на 2021-2023 роки. Програму має погодити виконавчий комітет міської ради, проєкт рішення виконкому 1 грудня опублікували на сайті мерії, - інформує zhitomir.info.

  У проєкті програми зазначено, зокрема, що Житомирська міська ОТГ є однією з лідерів щодо стерилізації безпритульних собак серед українських міст.

  «Протягом 3,5 років діяльності КП «Центр захисту тварин» Житомирської міської ради за рахунок коштів місцевого бюджету на території Житомирської міської ОТГ стерилізовано, кастровано, ідентифіковано, вакциновано та ревакциновано від сказу 3684 безпритульних тварин (собак та кішок). Згідно з офіційними підрахунками вуличних собак у 2017-2019 роках, Житомирська міська ОТГ є однією із лідерів щодо стерилізації безпритульних собак – 55% (у 2017 році було 40%) з-поміж українських міст, що свідчить про ефективність реалізації міської програми з регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами», – йдеться у проєкті програми.

  Сказано також, що переважна більшість вуличних псів мають ідеальну вагу.

  «В більшості випадків (86%), виявлені вуличні собаки мають ідеальну вагу. Це вказує на те, що кормова база є надмірною, в тому числі, за рахунок відкритих контейнерів для сміття», – зауважують автори програми.

  Примітно, що серед безпритульних собак були виявлені і власницькі. Причому відсоток таких чотирилапих безхатьків за останні роки збільшився.

  «На території міської ОТГ виявлено 6% власницьких собак від загальної кількості безпритульних тварин і, в порівнянні з 2017 роком, цей показник збільшився від 4,3% до 6%, що вказує про безвідповідальне відношення до господарських тварин», – констатують у програмі.

  А от загальна кількість безпритульних собак за три роки зменшилася на 20%.

  «Основним результатом проведеного підрахунку є скорочення кількості безпритульних собак, порівняно з 2017 роком, на 20% (наразі орієнтовна кількість складає 2000 особин)», – вказують у документі.

  Зазначено, що «для зупинки зростання популяції безпритульних тварин та відображення позитивної динаміки у зменшенні їх кількості на території Житомирської міської ОТГ, необхідно досягти рівня стерилізованих вуличних тварин мінімум 70% та впровадити ефективну адопцію (прилаштування тварин у нові родини), що планується реалізувати протягом наступних 3-х років. Важливим питанням залишається безконтрольне розмноження безпритульних кішок на території Житомирської міської ОТГ, про що свідчить велика кількість звернень громадян та місцевих волонтерів».

  Від виконання програми очікуються такі результати:

• збільшення показника стерилізованих безпритульних тварин до 70%;
• зменшення чисельності безпритульних тварин мінімум на 25%;
• адопція мінімум 13% вуличних тварин від загальної кількості.

  (Адопція – прилаштування безпритульних домашніх тварин у нові родини (усиновлення), відбувається протягом 28 днів після стерилізації. За цей час тварини проходять дегельмінтизацію, обробку проти кліщів та бліх, отримують комплексну вакцинацію та передаються на безоплатній основі новим власникам після підписання договору).

  Програма здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством України.

  Скріншот таблиці з проєкту програми

  Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, – 15,5 млн грн.

  Скріншот таблиці з проєкту програми

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework