Сенсаційна розкопка: археологи натрапили на городище часів Київської Русі у Житомирській області 

Сенсаційна розкопка: археологи натрапили на городище часів Київської Русі у Житомирській області 

  Історики вже назвали цю знахідку сенсацією, бо городище збереглося навіть із валами і ровами.

   Біля селища Городниця у Житомирській області, після знайденого в серпні скарбу монет, зробили чергове археологічне відкриття. Науковці натрапили на городище часів Київської Русі. Історики вже назвали цю знахідку сенсацією, бо городище збереглося навіть із валами і ровами.

  Поки археологи провели лише розвідку. Про це йдеться  в сюжеті ТСН.

  Історики і археологи працювали там і раніше, але давнє городище часів Київської Русі відкрилося їм лише зараз. Після того, як у Городниці знайшли монети Володимира Великого та Святополка. 27 срібників княжої доби знайшов місцевий житель, коли копав пісок у лісі. Скарб чоловік передав державі. Унікальні тисячолітні монети привернули увагу археологів. Вони почали обстежувати Городницю і знайшли ще 6 срібників, а потім помітили дивні контури пагорба.

  Це городище часів Київської Русі височиться над річкою Случ, так що з нього видно усе селище. Подивитися на знахідку зі столиці негайно приїхав історик Олександр Алфьоров.

  "Це сенсація останнього десятиліття. На сьогодні знайти городище не так просто, а знайти отакий центр з потужною фортифікацією, - це великий успіх археологів", - заявив науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров.

  Археологи підозрюють, що поселення було адміністративним центром зі своєю дружиною і представником князя.

  "Це місце мало контролювати торговельні шляхи. Тобто, тут була митниця, яка розмитнювала купців, товари", - пояснює історик Алфьоров. 

  Городище ніби просить відкрити його таємниці. 

  "Тут величезна кількість знахідок. Вони просто хрустять під ногами", - каже археолог, співробітник інституту археології  НАН України Андрій Петраускас.

  Місцеві не дивуються. Кажуть, старовинні речі тут знаходять постійно.

  Вивчати городище і наносити його межі на мапу науковці почнуть вже за кілька тижнів, коли дерева скинуть листя. А самі розкопки почнуться навесні.  Зволікати, кажуть археологи, не можна, бо частина давнього поселення вже пошкоджена зсувом. 

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Понедельник, 02/11/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework