×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

У Житомирі журналістам пояснили, як коректно висвітлювати проведення антитерористичної операції

квітня в Житомирі навчали представників ЗМІ особливостям роботи в умовах військових дій.

n 0904153858

Наш обласний центр став третім містом після Черкас і Харкова, де журналістам пояснювали, як коректно висвітлювати проведення антитерористичної операції.

Семінар відбувся з ініціативи Національної спілки журналістів України (НСЖУ). У ньому взяли участь перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, журналіст Ірина Федорів, яка раніше працювала на телеканалі СТБ та представники житомирських мас-медіа, - про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

За словами Сергія Томіленка, сьогодні кореспонденти залишаються перед складною дилемою: як подати випуск новин, аби не викликати у громадян відчай. Поряд із тим, багато тем неприпустимо й замовчувати.

Як розповіла Ірина Федорів, серед українських журналістів тривалий час точилися дискусії з приводу того, як об’єктивно і коректно відображати події на сході України. Так тих, від кого захищають Україну наші бійці, треба називати терористами або ворогом. З усіма цитатами із зони проведення АТО треба бути обережними, адже до кожної має бути чітке і однозначне пояснення кореспондента. Якщо його немає, то пряму мову краще забрати із репортажу. Всі кадри з місць ведення бойових дій слід узгоджувати з військовими. Така необхідність обумовлена тим, що багато відеосюжетів дозволяють терористам ідентифікувати позиції українських  сил.

Особливої уваги вимагає висвітлення поховань бійців АТО. Ірина Федорів звернула увагу: «Якщо кілька днів поспіль першим сюжетом у випуску новин буде прощання з бійцями АТО, це підриватиме психіку людей або ж стане нормою, що неприпустимо взагалі».

У більшості випадків камера може бути недоречною під час жалобної процесії. Рідні загиблих вкрай негативно ставляться до журналістів, операторів і фотографів. Ірина Федорів переконана, що остання згадка має бути про людину, а не про біль рідних. Так доречно підібрати фото або відео, коли боєць АТО приймав присягу, виконував бойові завдання. Окрім цього, не варто брати коментарі у друзів чи вчителів на похороні. Краще зняти відео у школі, де вчився захисник Батьківщини. Тоді вчитель у спокійній атмосфері розповість про учня, наприклад, покаже парту, за якою він сидів.

Журналісти одностайні, що людям потрібно розповідати правду, але в умовах військових дій треба правильно розставляти акценти.

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework