Черняхів у димовому полоні

  Деякі мешканці Черняхова попри заборони, щороку із завидною постійністю спалюють на полях, а особливо в самому населеному пункті (на присадибних ділянках) залишки трав’яної рослинності після збирання врожаю.

 

  Турбує те, що люди не уявляють собі небезпеки вдихання диму тліючого багаття, вважаючи, що якщо тривалість дії невелика, а концентрація шкідливих речовин низька, шкоди здоров'ю не наноситься.

  Останнім часом центр Черняхова потерпає від диму та смороду спалених городніх рослинних рештків. Особливо цей неприємний їдкий та отруйний сморід 12 вересня тотально заполонив майже весь Черняхів. Деякі безвідповідальні горе –господарі очікуючи дощ вирішили спалити свої кучі і таким чином проявили злочинну недбалість та шкоду своїм ближнім, особливо тим, хто страждає на хворобу дихальних шляхів.

  Люди, які живуть на масиві «Хлібодар», особливо мешканці вищих поверхів, того дня взагалі не могли відкритим вікна, діти задихались, дим і сморід потрапляв в квартири навіть через зачинені вікна.

  Вражає те, що селищна рада та інші компетентні органи до цього часу не провели належну роз’яснювальну роботу по запобіганню подібних випадків «газових атак». Проте ми, беручи відповідальність на себе, повинні проявляти солідарну ініціативу і проводити заходи морального впливу на порушників.

  Як твердять екологи, при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

  У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для нашого організму речовини.

  Проблема полягає і в тому, що з сухим листям та травою, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні поліетиленового пакета в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.

  Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, ми рідко звертаємо на це увагу.

  Починаючи боротьбу із палами у нашому селищі, мешканці повинні знати, що закон у будь-якому випадку на нашій стороні. Викладені вище факти є доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини, майна та навколишнього середовища. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із підпалами».

  Тому велике прохання до земляків, перш ніж підпалюєш щось на відкритому просторі подумай про здоров’я та самопочуття як своє так і своїх ближніх. Одним словом, черняхівські любителі вогню, будьте людьми.

Юрій Малашевич

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework