Житомирянин служив на Байконурі в перші роки космічної ери

12 квітня ми відзначаємо 56 років польоту в космос Юрія Гагаріна. Того весняного дня 1961 року він першим у світі піднявся у космічну височінь із казахських степів.

Тоді слово «Байконур» нікому нічого не говорило. А тепер воно відоме на весь світ і давно стало символом підкорення космосу. А ось 72-­річний пенсіонер із Житомира Михайло Дверник знає про Байконур не з газет і телепередач. У армійські роки йому довелося служити там— саме у легендарні часи перших космічних стартів. 

"У 1963 році я вчився в училищі на Донбасі. Настав час йти до армії. У військкоматі нас відібрали з числа інших призовників,бо ми мали права і вміли водити машину. Посадили у потяг і кудись повезли. Куди — ніхто не казав. Ще в потязі офіцери кілька разів перевіряли наші документи, тож відчувалося, що служба буде секретною. Їхали ми п’ять діб і зрештою прибули вночі на якусь станцію. Щойно вийшли з вагонів — побачили паркан із колючим дротом, охоронців з собаками. Здалося, що потрапили у якийсь концтабір. І лише вранці на плацу перед казармою нам оголосили: «Ви отримали велику честь, адже служитимете на космодромі Байконур!», - розповідає Михайло Петрович. 

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

Последнее изменение Среда, 12/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework