У Житомирі презентували краєзнавчий календар пам'ятних дат на 2017 рік

Книга вміщує в себе більше трьохсот ювілейних дат та біографічних довідок відомих особистостей, які тим чи іншим чином пов’язані з Житомирщиною – народилися, працювали чи деякий час жили на території області.

Автор видання – історик та краєзнавець Геннадій Махорін – вважає свою роботу маленьким, але важливим кроком до відновлення та збереження культурної спадщини нашого народу. Житомирщина має свої "імена-ікони", серед яких Сергій Корольов, Володимир Короленко, Максим Рильський, Андрій Малишко тощо. Авторитет цих людей непохитний і визнаний на всеукраїнському і загальносвітовому рівнях. Разом з тим, поряд із цими іменами є такі, які значно менше на слуху, однак вклад їх в розвиток суспільства також є значним:

"От, наприклад, 160 років від народження Михайла Тишкевича – уродженця Андрушівки. Так от, він, коли був у Львові, то стояв біля витоків "Просвіти". Він створив преміальний фонд для підтримки української літератури, був організатором "Комітету миру" і був номінованим на Нобелівську премію Миру. Це мало хто знає. Чи от, скажімо, уродженець Романова Микола Білінець – інженер-винахідник, який розробив катапульту для Юрія Гагаріна і обладнання космонавтів для виходу у відкритий космос. І ще багато імен, які для декого стануть справжнім відкриттям".

"Краєзнавчий календар пам'ятних дат на 2017 рік" – пошана праці, таланту і звершень жителів Житомирщини. Геннадій Махорін каже, що книга є поштовхом до того, аби зацікавити читача до подальшого пошуку докладнішої інформації. В першу чергу, це стосується молоді. Тому автор хотів би, щоб цей "Календар" став настільним для вчителів та бібліотекарів:

"Для того, щоб вчителі та бібліотекарі могли щоденно ним користуватися. І я хотів би, щоб кожен вчитель, приходячи на урок, взяв цю книжечку і сказав: "Доброго дня! Сьогодні, наприклад, 28 березня – день народження Миколи Сціборського. Чи там день народження Миколи Білінця. Ця людина відома тим-то і тим-то. Це є приклад для учнів, до чого треба прагнути. До яких висот – наукових, творчих. Нам не вистачає хороших позитивних прикладів. І ось тут вони вміщені".

Джерело: Житомирська хвиля

Всі Новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 28/03/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework