У селі на Житомирщині краєзнавці зібрали понад 130 унікальних вишитих полотен. ФОТО

Унікальний сільський Музей поліського рушника. У двох кімнатах зібрано понад 130 вишитих, тканих із льону, із узорами різних орнаментів, кольорів, великих та маленьких, довгих і коротеньких полотен, які зберігалися у домашніх скринях. 

Найстаршому витвору – майже 150 років. Про унікальність зібрання на своїй сторінці у Фейсбук написала Ірина Остапчук.

«Зберігати, колекціонувати та примножувати своє, рідне – давнє і сучасне, магічне і символічне, стає модним та популярним, а головне – вдячним заняттям. А упевнилася я в цьому ще раз, коли днями зовсім випадково потрапила у сільський Музей поліського рушника, що в Рижанах Хорошівського району. Запросила місцевий етнограф та сільський староста в одній особі Лідія Вербило. І провела міні-екскурсію, - зазначає Ірина.

- Ідея та виконання – вразили. У двох крихітних кімнатках сільські краєзнавці зібрали більше 130 вишитих, тканих із льону, із узорами різних орнаментів, кольорів, великих та маленьких, довгих і коротеньких полотен, які зберігалися у домашніх скринях. Найстаршому витвору жіночих і, безперечно, чоловічих рук – майже 150 років. Є полотна на всі випадки життя – для проведення обрядів, оформлення та прикраси оселі, покуття, образів, обереги, для душі, заклинання довгої і щасливої долі та щедрої ниви.

А ще у музеї зібрано давній український одяг, вишиванки, килимки,предмети побуту, жбани, амфори, глечики та багато інших старожитностей. У натуральну величину і макети.

Лідія Леонідівна каже, що з-поміж речей є такі, яким вже щонайменше шість століть…

Що ж, ось вона – крихітна частинка багатогранного світу особливої української культури та душі.

Зроблено з любов’ю...», - йдеться у повідомлені.

ФОТО: Ірини Остапчук

Всі новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 14/03/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework