Як виглядала вул. Велика Бердичівська в минулому столітті. ФОТО

Пропонуємо вашій увазі підбірку світлин, які були зроблені на вул. Велика Бердичівська в різні роки минулого століття.

Зовнішній вигляд нового магазину по вулиці Карла Маркса (В. Бердичівська) №3. З фондів Житомирського обласного архіву. 29.09.1954 року. Фото В. Святун.

Вулиця Карла Маркса в районі проспекту Сталіна. 1960 рік.

Будинок Волинської губернської скарбниця на Великій Бердичівській. Автор: Адам Зелінський, знімок зроблений в 1873 році

Дерев'яна церква Богоявленського монастиря була побудована на Великій Бердичівській в 1898 році. На будівництво церкви і дзвіниці було використано 40 дубових колод і дерево з розібраного старого Хресто-Воздвиженського храму. Побудована без єдиного цвяха. У серпні 1975 року вночі військові тягачі тросами розтягнули храм. До ранку бульдозери завершили "операцію" і перед поглядами житомирян з'явилася квіткова клумба.

Будівництво 9-ти поверхового житлового будинку. Вулиця К. Маркса (Велика Бердичівська). 1975 рік. Пам'ятаєте гасло на даху будівлі "МИРУ - МИР".

Вулиця Карла Маркса (Велика Бердичівська). Ліворуч будинок облвиконкому. 1970 рік. Скан газети "Радянська Житомирщина".

Кооперативна школа торговельне; кулінарне; заготівельне; облікове. Вул. Карла Маркса.

Перехрестя вулиць Великої Бердичівської та Садової (нині Івана Кочерги). Будинок графа Ледоховського - на першому поверсі розміщений магазин -"Молочна і ковбасна". Трамвай Siemens & Halske- 7-й йде по Б.Бердичівській лінії, 20-й — по Садовій. 1918 р. Поширеним суспільним явищем у дореволюційній Росії була благодійність. На початку XX ст. в Житомирі діяли численні благодійні товариства. У «Пам’ятній книжці Волинської губернії на 1914 рік» перелічується десять товариств, які подавали матеріальну допомогу учням гімназій, музичних класів, службовцям, духівництво та іншим верствам населення, які її потребували. Благодійні товариства очолювали, як правило, представники привілейованих прошарків населення. Члени товариства тримали також дешеві їдальні, займалися просвітницькою діяльністю. Під час Першої світової війни виникли товариства, що допомагали сім’ям загиблих на фронті, а також пораненим воїнам. Для поповнення каси благодійні товариства, крім доброчинних внесків, використовували коробочні збори, бенефіси, лекції тощо.

Соціальним захистом населення на державному рівні піклувався приказ громадської опіки, який відав лікарнями, богадільнями, сирітськими притулками, в’язницями. Волинський приказ було створено 1796 року. З кінця XIX ст. він містився у власному будинку на розі вулиць Великої Бердичівської і Садової.

Вулиця Велика Бердичівська в районі вулиці Театральній. На другому плані - Архієрейське подвір'я (Хрестова церква).

У Житомирі на Великій Бердичівській вулиці під номером 89 (107) зберігся до наших днів перший у місті державний «Пологовий пріютъ імені братьевъ Дурилиныхъ». 20 березня 1915 року в цьому притулку народився майбутній геніальний піаніст Святослав Ріхтер. Це красиве одноповерхова будівля в стилі модерн збудовано за проектом житомирського архітектора Мечислава Адамовича Либровича. Будинок включено до реєстру пам'яток архітектури місцевого значення.

Вулиця Карла Маркса (Б. Бердичівська) по центру - поліклініка. З архіву С. Сьоміна.

Велика Бердичівська в районі Монастирського саду.

 

ФОТО: Анатолій Магаз

Всі новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 03/03/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework