Прокуратура Житомирщини протистоїть злочинам, скоєним у сфері оподаткування, виготовленню підакцизних товарів та фальсифікату

Прокуратурою Житомирської області, спільно із головним управлінням Державної фіскальної служби в області, вживаються системні заходи з виявлення кримінальних злочинів, скоєних у сфері оподаткування, викриття та припинення діяльності конвертаційних центрів і підпільних цехів з виготовлення алкогольних напоїв, що становлять загрозу для життя і здоров’я людей.

У цілому прокуратурою Житомирської області протягом 2016 року забезпечено процесуальне керівництво у 110 кримінальних провадженнях, які розслідувалися слідчим управлінням фінансових розслідувань головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області.

За результатами розслідування, до суду скеровано 17 кримінальних проваджень, з яких 6 – пов’язані зі злочинами, вчиненими у сфері оподаткування.

Зокрема, викрито та припинено протиправну діяльність службових осіб одного з підприємств, які в період 2013-2014 років унаслідок незаконного використання спеціального режиму з податку на додану вартість, ухилилися від сплати податків на суму 17 млн грн.

Також, викрито групу осіб, які у 2013-2014 роках від імені низки фіктивних суб’єктів господарської діяльності експортували до Російської Федерації готову продукцію з природного декоративного каменю, при цьому занижуючи об’єкт оподаткування. Унаслідок таких протиправних дій зловмисники ухилилися від сплати податків на суму 3 млн 200 тис грн.
З метою забезпечення відшкодування завданих злочинами збитків, накладено арешти на грошові кошти та майно на загальну суму 7,4 млн грн.

Прокуратурою Житомирської області постійно звертається увага на викриття злочинів, вчинених у сфері обігу лісових ресурсів, у тому числі при експорті.

Минулого року проводилося розслідування чотирьох кримінальних проваджень такої категорії.

В одному з них досудове розслідування закінчено та з обвинувальним актом скеровано до суду для розгляду по суті. Установлено, що фізична особа-підприємець, який, здійснюючи господарську діяльність у сфері лісопильного та стругального виробництва, порушив вимоги податкового законодавства та умисно ухилився від сплати податків на суму 10,2 млн грн. На таку суму до нього пред’явлено цивільний позов.

Завдяки злагодженим зусиллям, за процесуального керівництва прокуратури області, органами податкової міліції припинено діяльність трьох міжрегіональних «конвертаційних центрів».

Під час розслідування одного з таких проваджень проведено обшуки за адресами проживання учасників та розташуванням офісних приміщень «конвертаційного центру», за результатами яких вилучено понад 300 печаток та штампів фіктивних підприємств, факсиміле, 10 печаток підприємств-нерезидентів та чорнову документацію.

Крім того, скоординовано дії по боротьбі із незаконним виробництвом та обігом підакцизних товарів, яка завдає значних матеріальних збитків державі та шкоди життю і здоров’ю населення. Загалом за вказаними фактами розпочато 6 кримінальних проваджень.

Зокрема, за процесуального керівництва прокуратури області, припинено діяльність підпільного цеху з незаконного виготовлення алкогольних напоїв, що становлять загрозу для життя і здоров’я людей, вилучено 26 000 літрів готової продукції, спеціальне обладнання та компоненти для їх виробництва.

За результатами судового розгляду кримінального провадження, трьох осіб, причетних до такої злочинної діяльності, вироком суду уже засуджено.

Окрім цього, податківцями спільно із прокуратурою області викрито підпільний цех, яких дій діяв на території області. За результатами проведених обшуків вилучено близько 300 літрів етилового спирту та понад 100 літрів фальсифікованих алкогольних напоїв, спеціальне обладнання, компоненти для їх виробництва та автотранспорт для перевезення незаконно виготовленої продукції.

Також, припинено незаконну діяльність нафтобази з виробництва фальсифікованих паливно-мастильних матеріалів, що становлять загрозу для життя та здоров’я людей, яка діяла на території Житомирської області.

У рамках провадження проведено обшуки, під час яких вилучено понад 40 тонн незаконно виготовленого дизельного пального та обладнання для його виробництва.

Досудове розслідування у цих кримінальних провадженнях перебуває на стадії завершення.


Людмила Палій,
начальник відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області

Последнее изменение Среда, 22/02/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework