Сотні гектарів занедбаних угідь…

Землі, які не використовуються за призначенням або, простіше кажучи, облогують і заростають бур’янами та чагарниками, можна побачити в багатьох місцях.

На жаль, для нашої області — це також прикра дійсність. Здебільшого, це так звані землі запасу і резерву сільських рад. Сотні гектарів таких занедбаних угідь є і в північних районах Житомирщини. Місцева влада нині шукає різні шляхи задіяння цих «вільних» територій, запрошує ефективних орендаторів та інвесторів.

Найкращий вихід, мабуть, знайшли у Ємільчинському районі, де переважну більшість земель запасу і резерву сільських громад передали місцевому лісгоспу АПК. Це була ініціатива не лише лісгоспу, а й керівництва району та сільських громад, які прагнуть, щоб їх землі не заростали кущами, а приносили користь. Знайшли порозуміння у цьому питанні з районною владою і керівники ЖОКАП «Житомироблагроліс». Тільки після цього розпочалося досить громіздке документальне переоформлення 16 тисяч гектарів угідь Барашівської, Середівської, Симонівської та деяких інших сільрад новому власнику. Зараз ця величезна територія займає третину всіх площ лісгоспу.

— Поки що лісове господарство після приєднання «цілини» несе відчутні витрати, — розповідає директор ДП «Ємільчинський лісгосп АПК» Юрій Прокопов. — Адже ці землі потрібно ще належним чином облаштувати і лісовпорядкувати. Та мине деякий час, виросте гарний ліс і лісгосп отримає належний прибуток. А зараз треба оберігати ці лісопосадки від пожеж, самоправних порубок і браконьєрів. У лісі швидку вигоду отримати важко, якщо врахувати, що вік зрілості основних порід становить 50, 80 і навіть 100 років. Тому потрібно запасатися терпінням і чекати, коли на нових територіях виросте новий ліс, — зазначає директор лісгоспу.

Загалом на заходи із лісовпорядкування 16 тисяч гектарів колишніх земель запасу і резерву було витрачено більше мільйона гривень. Значну фінансову підтримку своєму дочірньому підприємству надав тоді «Житомироблагроліс». Адже потрібно було, окрім усього, ще й виготовити необхідну проектну документацію, отримати державні акти на землю та встановити точні межі нових землеволодінь.

Лісовідновлення — це не одноразовий процес, щорічні витрати на створення нових лісопосадок і подальший догляд за ними у Ємільчинському лісгоспі АПК сягають мільйонів гривень; у 2016 році на лісовпорядкування, зокрема, було витрачено 3,5 мільйона. Слід також зазначити, що на приєднаних площах зараз ростуть здебільшого дерева листяних порід: береза і вільха, сосни зовсім небагато, а дуб — лише у декількох місцях. І все ж ємільчинські лісівники вважають, що обрали правильний шлях, приєднавши 9 років тому «цілинні» землі сільрад. То, можливо, цей досвід варто застосувати і в інших районах області?

 

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

 

 

 

Последнее изменение Вторник, 20/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework