СБУ закликає не купувати «шпигунські іграшки»

Ручки, годинники, ключі та навіть елементи одягу на кшталт ґудзиків, що обладнані відеокамерою із функцією відео- і аудіозапису, вже давно не вигадки сценаристів шпигунських фільмів. Один клік мишкою на відповідному сайті, декілька тижнів (у найгіршому випадку) очікування – і ви вже власник омріяної «іграшки».

Втім, за придбання, зберігання і користування такими пристроями передбачено абсолютно «неіграшкову» відповідальність, зазначають в Управлінні СБ України в Житомирській області.
Подібні предмети належать до спеціальних технічних засобів (СТЗ) негласного отримання інформації. Ними, відповідно до діючого законодавства України, заборонено користуватися звичайним громадянам. Застосовувати їх можуть хіба що правоохоронці у ході своєї діяльності і, що найголовніше, виключно за дозволом суду та в інтересах розкриття тяжких або особливо тяжких злочинів. Використовують їх у роботі також фірми на підставі відповідної ліцензії, яку можна отримати у Департаменті охорони державної таємниці та ліцензування СБ України. Придбання, збут чи використання спецзасобів без такої ліцензії заборонено законом.
Попри таку заборону, придбати «шпигунські іграшки» нині можна цілком вільно – на азійських сайтах. Однак якщо в країнах Азії (приміром, у Китаї) такі пристрої не заборонені, то українцям все ж варто зважити кримінальні ризики: у кращому випадку їх очікує штраф, у гіршому – термін у в’язниці.
В Управлінні СБ України в Житомирській області переконані: найбільша проблема у тому, що українці не обізнані у цьому питанні та й у придбанні забороненої речі із вмонтованою камерою чи мікрофоном не бачать нічого протизаконного.
Цілком невинним на перший погляд є GPS-трекер, який можна почепити до ошийника свого улюбленця, аби знайти його у випадку втечі чи втрати. Як і ручка, яку дружина «про всяк випадок» дарує чоловіку. Чи невеличкий прилад із функцією прихованого відео- та аудіозапису, яку бос залишає у своєму кабінеті – щоб перевірити, що про нього говорять підлеглі та чи не риються у паперах, аби передати його бізнес-секрети конкурентам.
Втім, нині найширшого застосування знаходять ці міні-пристрої у якості охоронної сигналізації для автівки, квартири чи офісу. Тоді дзвінок на мобільний телефон власника майна розкаже йому не лише про сторонню особу у приміщенні – він почує усе (а іноді й побачить), що відбувається, фактично on-line.
Тільки упродовж двох останніх років співробітники обласного Управління СБУ вилучили з незаконного обігу десятки одиниць технічних засобів негласного отримання інформації, перекрили ряд каналів контрабандного постачання до регіону «шпигунських гаджетів», за результатами чого слідчими розпочато досудові розслідування стосовно майже сорока жителів Житомирщини. Від 3 200 до 17 000 гривень – середній штраф, який за вироком суду вони змушені були заплатити за бажання пограти у Джеймса Бонда. Окремі отримали ще й умовну судимість.
До того ж, власники таких іграшок відповідатимуть ще й за втручання в особисте життя – у випадку використання спецзасобів для стеження чи прослуховування чужих розмов. Кримінальним кодексом України це трактується як порушення недоторканності приватного життя.
Тож експерти СБУ радять у випадку, якщо ви вирішили простежити за нянею або найманими працівниками, які роблять ремонт, працювати виключно із фірмами, що мають належну ліцензію, встановлювати звичайну камеру, не замасковану під інші об’єкти, та попереджати про відеоспостереження.
Таким чином ви убезпечите себе від можливих неприємностей із законом.


Прес-група УСБ України
в Житомирській області

Последнее изменение Понедельник, 31/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework