Лінзи шкідливі для очей? Міф чи реальність

Сучасна офтальмологія володіє безліччю способів поліпшити життя людей, що мають поганий зір. В даний час вже неможливо здивувати тим, що багато носять контактні лінзи.

А ті люди, які досі воліють вдаватися до допомоги очок, часто цікавляться, чи шкідливі лінзи для очей. Більш того, деякі люди взагалі бояться їх носити, стверджуючи, що будь-яке стороннє тіло в очах негативно впливає на здоров'я органів зору. Головний лікар «Клініки Зір» - Анатолій Мартиненко розповість про користь лінз, як правильно їх потрібно обирати і як слідкувати.

Які бувають види лінз?

Сьогодні люди в основному носять гідрогелеві м'які контактні лінзи. Однак у складних ситуаціях для корекції зору можуть застосовуватися полімерні жорсткі лінзи. Їх використовують в ортокератологіі, при кератоконусі або астигматизмі високого ступеня.

Контактні лінзи підбирають залежно від наявних проблем із зором, тому вони бувають різного призначення. Зокрема, для корекції короткозорості застосовують сферичні лінзи, а при астигматизмі - торичні лінзи. При наявності старечої далекозорості використовують мультифокальні контактні лінзи. Існують ще асферичні лінзи, призначені для підвищення якості сприйняття навколишніх предметів.

Комфорт для очей, в першу чергу, залежить від того, з якого матеріалу виготовлені контактні лінзи. Основний критерій якості - проникність для кисню і вологовміст, який може бути більше або менш як 50%. Природно, що чим вище дані показники, тим менше навантаження лягає на органи зору.

Чи шкідливі лінзи?

Лінзи не шкідливі. Тут залежить від того, що людина хоче. До мене приходять люди й просять або окуляри, або контактні лінзи, або взагалі змінювати кришталики бо не хочуть нічого носити.

Проблеми виникають лише тоді, коли неправильно носять лінзи або не слідкують за ними. Якщо за кордоном лінзи одноденні, то у нас їх потрібно змінювати кожен місяць. Якщо людина сидить в офісі й має велике навантаження на очі, то можна носити трохи понад місяць. Якщо людина постійно за кермом – це погане повітря, дим, фільтри, з таким комплектом очистити лінзи буде надзвичайно важко.

Коли я працював у травмцентрі, бували такі випадки, коли лінзи рятували очі. Окуляри, навпаки, тріскаються і летять склом в середину, тим самим ранять око.

Як слідкувати за лінзами?

1. Завжди мийте руки з милом перед одяганням лінз. Залишки будь-якого лосьйону, мила або якої-небудь іншої «хімії» на ваших руках здатні викликати сильне роздратування. Обов’язково досуха витирайте руки чистим рушником.

2. Одягайте і знімайте лінзи точно у відповідності з розпорядженням лікаря та інструкцією виробника. Якщо сказано «знімати вночі» — знімайте!

3. Довіряйте інструкції, а не інтуїції: доглядайте за лінзами не так, як підказує ваша інтуїція і життєвий досвід, а так, як написано в інструкції виробника і приписі вашого офтальмолога.

4. Не мийте лінзи в воді, і тим більше не намагайтеся «прополоскати» їх слиною в роті. Імовірність «попадання» на око інфекції при цьому дуже висока.

5. При прояві ознак подразнення очей, негайно зніміть лінзи, і не одягайте їх до очної консультації з фахівцем.

6. Ніколи не носіть чужі контактні лінзи. Наслідки можуть бути набагато гіршими, ніж при використанні чужої зубної щітки.

7. Обережніше з сонцем! Є ймовірність, що лінзи зроблять ваші очі більш сприйнятливими до яскравого сонячного світла. Рятуйтесь темними окулярами з якісним захистом від ультрафіолетового випромінювання. Деяким допомагає крислатий капелюх.

8. Очі бояться сухості: від сухості рятує використання спеціальних соляних розчинів для догляду за ними.

9. Регулярне відвідування лікаря: навіть якщо ви не зазнаєте ніяких проблем при носінні лінз, відвідуйте офтальмолога не рідше разу на рік. Лікар-офтальмолог може розгледіти ті зміни, які не бачите ви, та дати особливі рекомендації по носінню лінз. Невідкладні стани: негайно звертайтеся до лікаря при будь-яких проблемах із зором, ознаками подразнення або запалення очей.

10. Лінзи не можна використовувати при некомпенсованій глаукомі, запаленні вік через алергію, бактеріальну інфекцію, кон’юнктивіт. При гострих запальних захворюваннях рекомендується тимчасово припинити носіння контактних лінз щоб уникнути розвитку ускладнень на очі.

Последнее изменение Понедельник, 31/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework