“Янтарна трагедія” України: чи вдасться побороти нелегальний видобуток бурштину?

Після Революції Гідності в Україні неодноразово порушувалося питання боротьби з незаконним видобутком бурштину.

Найбільш «гарячою точкою» на сьогоднішній день є Рівненська область, де нещодавно відбувалися зіткнення між правоохоронцями і копачами, арешти високопосадовців в лавах прокуратури, спецслужби та Національної поліції.

На українському Поліссі, зокрема і на Рівненщині, за повної бездіяльності місцевої (та і не тільки) влади і так місцевих правоохоронних органів в гігантських масштабах ведеться нелегальний видобуток, збуту бурштину. Для такої нелегальної діяльності були сформовані неформальні об’єднання – назвемо їх «картелі».

Їх на Поліссі десятки, а структура передбачає, що є старший, який контактує з «правоохоронцями», який вирішує усі їхні «проблеми», платить хабарі, власне, не тільки «перевертням» в погонах, а також районним прокурорським, СБУшникам та суддям. Серед працівників-виконавців цих картелів є наступні: «копачі», що добувають відкритим способом лопатами; «помпами», що вимивають грунт та «падальники», здебільшого місцеві жінки, які проходять по вже розкопаним канавам, збирають залишки.

Найголовніша складова, звісно, у цій справі є фінансова складова. Камінь, як правило, купують китайці. В самому ж Китаї українську бурштинову сировину переробляють на 4-х фабриках, але останнім часом розпочався нелегальний масовий експорт також і в Польщу та Ізраїль. Щорічний загальний обсяг нелегального видобутку бурштину на сьогодні приблизно становить 300 тонн, що в грошовому еквіваленті дорівнює 200-300 мільйонів доларів.

Водночас, річний видобуток держпідприємства «Укрбурштин» становить лише 1-3 тонни на рік. До слова, у 2015 році українські митники вилучили 605 кілограмів бурштину, польські - 19,5 тонни. Широкого розголосу набула справа із затриманням польськими митниками 1,5 тонни бурштину у березні цього року. За інформацією районних управлінь Держземагентства Рівненщини, згідно обстежень робочих груп, в області внаслідок несанкціонованого видобування бурштину було порушено 1046,36 га земель.

З перших років незалежності тема видобування бурштину на Рівненщині не нова, проте за останні роки є досить болючою, оскільки має специфічну «соціальну особливість». А саме – високий рівень безробіття та відносна правова відповідальність за нелегальний видобуток бурштину. На Рівненщині кількість зареєстрованих безробітних, які перебували на обліку в Державній службі зайнятості області, на кінець червня 2016 року становила 14,9 тисяч осіб. Рівень зареєстрованого безробіття головному управлінні статистики Рівненщини в цілому по області на кінець червня 2016 року склав 2,1% середньорічної чисельності населення працездатного віку, у сільській місцевості та в міських поселеннях – 2,3% та 1,9% відповідно. Стосовно «відносної правової відповідальність» за роботу на «чорному ринку» бурштину українська Феміда не надто сувора до «старателів».

Відповідно до частини 1 статті 240 Кримінального кодексу («Порушення правил охорони надр»), відповідно до змін у законодавстві, бурштинокопачам на Рівненщині світить штраф від 8500 до 13 600 гривень, обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років. Проте подібні правові санкції не є факторами стримування від участі в процесі нелегального видобутку бурштину.

Зачасту на тлі високих прибутків від «бурштинового козира» української землі ми забуваємо про ціну людського життя для держави та ціни впливу громадянина держави на екологію регіонів.

Джерело: ТУТ

Последнее изменение Среда, 26/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework