Житомирянам на замітку: Українська горілка - історія і факти
Історія “гарячого” напою. Відомо, що горілка з’явилася в нашій країні ще в середні століття. Її завезли генуезькі мандрівники. Правда, тоді це був, скоріше, виноградний спирт і нічого спільного з сучасним напоєм не мав.
І все ж наші предки оцінили його, але вирішили переробити, як то кажуть, під себе. Для отримання спирту вони використовували жито, тому й прозвали горілку хлібним вином. У той час горілкою, швидше, лікувалися. Використовували її в якості лікарських настоянок. І лише з 1533 року указом царя була введена монополія на виробництво горілки, що і було визнанням.
До речі, цікаво, що появі на пляшці напису “40%” передувало відкриття Дмитра Менделєєва. Саме він уніфікував і зробив горілку більш якісною, усунувши з етилового спирту штучні домішки.
До винаходу спірометра міцність напою вимірювали відпалом.
Горілку підпалювали і спостерігали за тим, скільки вигорить. Якщо вигорала половина, то такий напій називали «полугаром» міцністю 38,8%. А смак горілки в основному описували, як “пекучий”, “обпалює”.
Що подобається українцям
Зараз горілка вважається універсальним напоєм, бо підходить до будь-якої події і застілля. Душевна дружня бесіда чи, бізнес-ланч, або сімейне свято. Але особливо вона добре п’ється з вірними друзями та під правильну закуску. Хто, як не хлібосольний українець знає в цьому толк ?! Пити краще охолоджену горілку з запітнілої пляшки, таку, що постояла в холодильнику 2-3 години. Майте на увазі, що занадто холодний напій вас сп’янить, адже вода замерзне на стінках чарки, і вип’єте ви практично чистий спирт.
Для горілки ідеально підходять 5-грамові чарочки – «на один ковток». А закушувати її краще гарячими ситними стравами, поступово переходячи до холодних – маленькими хрусткими солоними огірочками, шматочком житнього хліба зі скибочкою охолодженого свинячого сала.
Чисті натуральні продукти – найкраща закуска до чистої натуральної горілці. Хоча сьогодні існує безліч коктейлів на основі горілки, зазвичай віддають перевагу класичному напою, і жорсткішому.
Горілка з перцем
Перцівкою зветься алкогольний напій, настояний на червоному перці. Ця горілка може служити як прекрасним аперитивом, основним напоєм столу, так і лікувальним. Крім перцю, в деяких рецептах виготовлення міститься і мед. Він надає напою м’якість, оригінальний смак і усуває спиртової запах.
Ми не дарма згадали лікувальні властивості горілки. Вона дійсно володіє не тільки зігріваючими, але і антибактеріальними властивостями. Наприклад, при перших симптомах застуди добре допомагає горілчаний компрес.
Горілчаний компрес при бронхіті
Горілку розведіть з водою в пропорції 1:1. Додайте мед, розмішайте і змочіть марлеву серветку. Накладіть її на груди і зафіксуйте теплою пов’язкою. Зробіть такий компрес перед сном, і вранці ви прокинетеся практично здоровим.
Цікаві факти про горілку
Довгий час найдорожчим в світі вважався колекційний напій «Імператорський» (ціна за пляшку – 9 000 доларів). Але недавно його змістила горілка від компанії Russo-Baltique. Мілітаристичний дизайн пляшки виконаний з товстого куленепробивного скла. Не обійшлося і без дорогоцінних металів – пробка виконана з білого і жовтого золота. Але найголовніше, що до ексклюзивного напою на додачу подається джип з золотими колесами. Звідси і вартість – 1300000 доларів. Так що в цьому випадку цінність екземпляра обчислюється, швидше, упаковкою, ніж якістю напою.
Найдорожча горілка 2015 року визнана Billionaire Vodka виробництва компанії Leos Verres Luxury Group. П’ятилітрова пляшка оригінального дизайну у вигляді скрижанілого замку вартістю 3,75 млн. доларів вражає не тільки стилем, ціною, але і змістом. Всередині – напій, отриманий шляхом потрійного процесу дистиляції відбірної сировини і джерельної води.
Чи не найдорожча, але єдина в Україні горілка з сусальним золотом 956 проби – “Золото Полуботка”.
Українська горілка не входить в рейтинг найдорожчих у світі. Але найбільше за “Хортицю”, “Medoff” або “Nemiroff Premium” віддадуть британці (до 89 фунтів).
Горілка, яку ми п’ємо зараз була стандартизована лише в 19 столітті.
Чоловіча безпечна норма напою – 80 мл, жінкам краще вживати не більше 40 мл. Це ті норми, що не шкодять.
У Національному художньому музеї України в Києві (вул. Михайла Грушевського, 6) знаходиться полотно першої половини 19 ст. “Сатана, що спокушає випивкою Козака Мамая”.
Козаки дуже строго ставилися до алкоголю. Пияцтво, особливо напередодні походу, каралося стратою. Хоча саме вони знали толк у святкуванні.
Перші антиалкогольні кампанії пройшли на території Галичини, коли та увійшла до складу Австро-Угорщини. Велику роль в них відіграли греко-католицькі “братства тверезості”.
Джерело: weloveua
Последнее изменение Пятница, 21/10/2016