×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Чи доведеться людям розраховуватися зі своєї кишені за непрофесійні дії урядовців?

В  Україні продовжуються «дебати» навколо норм споживання газу для населення, яке не має в  своїх квартирах  лічильників газу.

n 0104168537У лютому такі  споживачі почали отримувати квитанції,  в яких, крім місячної плати, виставлені додаткові  суми — від 195 грн.  з  людини для тих, хто користується лише газовою плитою, до майже  600 грн. з кожного користувача газовою плитою і колонкою. 

Для багатьох це — непосильний тягар.  Моя сусідка-пенсіонерка, яка мешкає  удвох із чоловіком, розповіла, що  коли побачила  у платіжці цифру боргу  1166 грн., мало  свідомість не втратила. Стривожена жінка тут  же відправилася до сервісного  центру ПАТ «Житомиргаз». А там їй пояснили, що перерахунок зроблено відповідно до рішення Вищого адміністративного суду України, який  визнав незаконною минулорічну постанову Кабміну  про зменшення вдвічі норм споживання газу споживачам без лічильників, пише Житомирщина.

— А ми тут при чому? —  обурювалася  моя сусідка. —  Ми з чоловіком і так зі всіх сил пнемося, щоб  не наробити боргів.  А тут на тобі — за нас постаралися.

Для  житомирянки  Клавдії Свербиус поява в квитанціях  за газ  величезних сум  стала також неабияким ударом.  Щоб з’ясувати причину,  взялася  за телефон. Спробувала зателефонувати  за одним  номером, другим, вказаними в квитанції,  а там — відповідь одна і та ж:  ми  лише приймаємо показники  лічильника, а за роз’ясненнями  звертайтеся  до сервісного центру. Клавдії  Трохимівні — 80 років, добратися з одного кінця міста (живе  на вул. Космонавтів)  до  іншого  — для неї неабияка проблема,  Інтернетом вона  не користується. Звідки їй  було знати  про зміни у  нормах  для  користувачів газу без лічильників? Чому в газопостачальній організації не  подумали  про те,  щоб вчасно проінформувати про них і таку  категорію споживачів, як вона? — резонно запитує жінка. 

Не погодитися з нашою дописувачкою важко. Тим більше, що в питанні встановлення норм  для споживачів, які не мають лічильників,  Вищому адміністративному  суду України, як з’ясувалося, не вдалося поставити крапку. 23 березня  про постачання газу домогосподарствам, у яких немає приладів обліку, йшлося на  засіданні уряду.  Зважаючи на те, що вища судова інстанція скасувала попереднє урядове рішення, Прем’єр-міністр запропонував за невідкладною процедурою ухвалити постанову, якою встановити нові нормативи  для  цієї категорії споживачів.  Зокрема, для  домогосподарств, які  забезпечені централізованим гарячим  водопостачанням і користуються тільки газовою плитою,  норма споживання газу визначена у розмірі 4,4 куб. м на одну особу  в місяць. Тим,  хто не має  гарячого водопостачання  і не користується водонагрівачем, а лише  газовою плитою, встановлена норма 7,1 куб. м на людину,  а для  споживачів  з газовими плитами і водонагрівачами— 14 куб. м. 

Більше того,  Прем’єр-міністр голосно заявив, що  рішення про нарахування нормативу 6 куб. м є незаконним і звернувся  до газопостачальних  підприємств із пропозицією негайно перерахувати нормативи і повернути людям кошти.  

Утім,  радіти особливо нічого. Адже  уже в наступному абзаці повідомлення урядової прес-служби йдеться про те, що Кабмін  «також дав протокольне доручення Міністерству енергетики та вугільної промисловості України в тижневий строк розробити та затвердити порядок  перерахунку нормативів споживання газу за період дії скасованої судом постанови».  А  про те,  доведеться  чи ні людям розраховуватися  зі своєї кишені за непрофесійні дії  урядовців,  у повідомленні  — ні слова.

Последнее изменение Пятница, 01/04/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework