×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Число тих, хто знаходить роботу, мізерне…

Серед усіх страхів, які за останні роки стали невід’ємними супутниками життя простих українців, страх втратити роботу один із найпоширеніших.

n 2403168407Житомирська область ніколи не відрізнялася гарними показниками ні з офіційної зайнятості її жителів, ні з розміру їхніх зарплат. Але останніми роками ця проблема набула особливої гостроти, пише «Житомирщина».

Перед новорічними святами навіть офіційними службами було визнано суттєве скорочення кількості працюючих в області - за минулий рік на підприємства було прийнято близько 53 тис. чоловік, тоді як звільнено більше 65 тис. Причому найбільше людей було звільнено з підприємств, які виробляють харчові продукти. А ще інтенсивно позбавляли роботи своїх працівників керівники металургійних підприємств та тих, що виробляють одяг. Звісно, не від доброго життя. Українці з кожним днем стають все біднішими і купують нові речі рідко, а експорт нашої продукції за кордон впав практично на третину.

Показово, що у перший місяць року навіть у такій прибутковій для Житомирщини сфері, як розробка кар'єрів та добувна промисловість, випуск продукції скоротився більш як у півтора рази. 

На кінець січня показник офіційного безробіття в області наблизився до 3%, проте зрозуміло, що насправді безробітних більше у рази. Чи є у них реальна можливість знайти хоч якусь роботу? Про це можна судити з аналізу вакансій, які у нас є. Кожна третя вакансія - на підприємствах саме переробної промисловості, яка хоч і втратила обсяги випуску продукції, але кадрів потребує. Можна влаштуватися в торгівлю, де через низькі зарплати працівники не затримуються, а також на підприємства з ремонту автомобілів, у державне управління та оборону, систему обов'язкового соціального страхування.

Цікаво, що найбільшим попитом нині користуються кваліфіковані робітники з інструментом. Що й не дивно: за нинішньої системи і професійно-технічної освіти, яка з легкої руки нинішніх урядовців практично опинилася на межі знищення, бажання здобути робітничу професію молодь виявляє все рідше, а ремонтувати автомобілі, сантехніку, електроприлади, будувати житло людям потрібно за будь-якої влади і будь-якої ситуації в країні.

І де вже абсолютний мінімум вакансій, то це у сільському та лісовому господарстві, рибальстві, важко влаштуватися нині і прибиральницею.

У цілому в області на одне вакантне місце претендує в середньому 13 офіційних безробітних. Але, скажімо, у Ємільчинському районі ця цифра просто вражаюча: 770 осіб, за даними районного центру зайнятості, претендують на одне вільне робоче місце.

Середній розмір допомоги по безробіттю майже 1400 грн. Шкода лише, що отримують люди цю допомогу недовго, а число тих, хто знаходить роботу, мізерне.

Последнее изменение Четверг, 24/03/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework