×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Чи законно рубають ліс на Житомирщині?

Як відомо, в боротьбі з хворобами лісу вагому роль відіграють лісогосподарські заходи, основними з яких на сьогодні залишаються санітарні рубки.

n 0502167680Адже саме завдяки їх проведенню вдається призупинити багато факторів, що негативно впливають на якість лісових масивів України.

Упродовж останніх років у нашій державі загалом, і на Житомирщині зокрема, спостерігається масове всихання соснових та листяних порід дерев. Лісівники пояснюють, що поки науковці сперечаються, що ж саме призводить до вмирання соснових насаджень і як з цим боротися, іншими методами, як проводити санітарні рубки: вирубувати хворі дерева, щоб хвороба не розповсюджувалася на сусідні здорові, поки що вони не користуються. Утім, про глобальність лісової проблеми знають не всі. Натомість, обурюватися про те, що масово ріжуть ліс – вистачає кому!, - повідомляють у ЖОУЛМГ.

На при кінці листопада, минулого, 2015 року, за ініціативи директора ДП «Новоград-Волинське ДМЛГ» Степана Нусбаума було впроваджено в практику інформування населення стосовно того, що ріжуть і на яких підставах. Директор тоді пообіцяв, дозвільний документ на проведення суцільних санітарних рубок щоразу друкуватимуть в пресі, аби ні в кого не виникало зайвих запитань, чи законно ріжуть ліс. Черговий дозвіл, яким керуватимуться в своїй «профілактичній» діяльності лісівники під час проведення суцільних санітарних рубок протягом січні-квітня 2016 року, наразі вже «на руках», пройшовши повну процедуру паперової тяганини.

Коментуючи ситуацію, головний лісничий Георгій Арсентійович Юзвінський наголошує, що незважаючи на зимову пору року шкідники, які завдають непоправної шкоди лісу, все ж розмножуються, щоправда, повільнішими темпами. Тож гаяти часу ніколи, і зволікати неможна. Кожен новий день - то втрата відповідної товарної якості лісової продукції, яку ще можна відібрати із вже практично мертвого дерева. Щоправда, поки ріжуть одне – всихає інше. Георгій Арсентійович розповідає, поки отримали дозвільні документи на проведення чергових санітарних рубок, у лісових масивах вже жевріють нові осередки спалаху «вогняної» хвороби.

Тенденція до всихання соснових насаджень збільшується щоднини, про це свідчать яскраві статистичні дані. Тож, як і минулого разу, в Курчицькому лісництві, де однією з основних лісоутворюючих порід є саме сосна – проведуть найбільший об’єм робіт. Натомість, на території Ярунського лісництва переважають ясенові насадження, які разом із сосновими, шаленими темпами не лише всихають, а просто «випадають» (говорячи мовою лісівників). Найбільше цю проблему можна помітити в районі Наливної станції. Тут вирубка з 1 га при вибірковій санітарній рубці на деяких ділянках сягає понад 100 кубомертів. Наразі впавші дерева враховуючи цінність деревини ясена і швидкість втрачання його технічної придатності, на допомогу ярунським лісникам прийшли делеговані бригади лісорубів з інших п’яти лісництв лісгоспу. 

Усі бажаючі, хто хоче ознайомитися з лісовою проблемою, може приїхати сюди і побачити це стихійне лихо на власні очі, кажуть у лісгоспі.

Директор підприємства Степан Нусбаум ще раз наголошує, що жодне дерево не зрізане без відповідного на те дозволу. І звертається до всіх, хто сумнівається в доцільності дій працівників лісгоспу та бажає в цьому пересвідчитися, звертатися за номерами телефонів: 

Курчицьке лісництво: Захарчук Сергій Григорович, лісничий, тел.: 067-410-99-08

Малоцвілянське лісництво: Демчук Віктор Миколайович, лісничий тел.: 067-410-99-02

Новоград-Волинське лісництво: Павлюк Іван Володимирович, лісничий, тел.: 067-410-99-29

Пилиповецьке лісництво: Маліновський Микола Мартинович, лісничий, тел.: 067-410-99-07

Пищівське лісництво: Зінчук Віталій Володимирович, лісничий, тел.: 067-410-99-49

Ярунське лісництво: Васильчук Олексій Леонідович, лісничий тел.: 067-410-99-39

Контора лісгоспу: 5-32-29, інженер ОЗЛ Прищепа Валерій Володимирович

Завезуть, покажу і розкажуть, - каже директор! 

Варто зауважити також, що відтепер інформацію про всі рубки, які проводять державні лісогосподарські підприємства, що належать до сфери управління Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, можна дізнатися з офіційного веб-сайту облуправління. Іншими словами, кожному, хто зацікавиться, чи законно ведеться вирубування деревини на території держлісфонду, варто лише дізнатися, на території  якого лісгоспу ведеться рубка, в якому лісництві та кварталі. Далі - зайти на сайт управління http://zt-lis.com і там перевірити, чи зазначено цей виділ у переліку ділянок, на які уже виписані лісорубні квитки. Якщо така інформація є – то це означає,  що лісгосп має на це усі необхідні дозвільні документи і освоєння лісосіки ведеться на законних підставах. Якщо ж такої інформації не виявиться – можливо, присутній факт  лісопорушення.

Таким чином лісівники ще раз демонструють відкритість та прозорість своєї діяльності. 

Последнее изменение Пятница, 05/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework