×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Поради житомирянам: чого не варто робити, щоб не захворіти на грип

На Житомирщині поширюється захворювання грипом штаму H1N1. На жаль, він вже привів до кількох летальних наслідків.

грипГрип за симптомами схожий на звичайні респіраторні вірусні інфекції, тільки протікає важче і може мати значно небезпечніші наслідки через ускладнення. При перших підозрах захворювання не ризикуйте, а відразу починайте лікуватись. Також намагайтесь від самого початку перших симптомів обмежити себе від контактів з іншими людьми – не ходіть на роботу, не відвідуйте навчальні заклади, тощо, візьміть лікарняний. Це допоможе запобігти розповсюдженню вірусу, а значить, не дозволятиме йому ще швидше мутувати і ставати сильнішим. Коли ви, захворіваючи, перебуваєте вдома, ви приносите користь усім – і собі, в першу чергу, і оточуючим. Перебігаючи ж хворобу на ногах, ви можете перемерзнути, і взагалі дістати якихось дуже небезпечних ускладнень.

А тепер давайте розберемось, що допоможе вам вберегтись від вірусу, а що ні, і як потрібно діяти, коли ви вже захворіли:

Не мчіться робити щеплення

Вже пізно. Щеплення потрібно робити завчасно, до початку епідемії, аби організм мав час сформувати імунітет. Для формування імунітету його знадобиться щонайменше 2 тижні.

Не ігноруйте підвищення температури

Якщо температура підіймається – це перша ознака того, що ваш організм бореться з «чужинцями». Якщо ж температура взагалі піднялась різко й значно, і при цьому у вас немає болю в горлі, нежитю чи кашлю, це одна з найвірніших ознак грипу. Викликайте лікаря.

Не збивайте температуру

Якщо ви захворюєте, підвищенням температури тіла організм починаєте чинити опір вірусам. Це нормально, це потрібно і це фізіологічно обґрунтовано. Температуру в межах 38 градусів збивати не потрібно. Коли організм поборе вірус, вона сама впаде. Температура вище 38 градусів потребує консультації лікаря.

Якщо захворіли, викликайте лікаря

Він допоможе точно діагностувати грип це чи інше респіраторне вірусне захворювання. А лікування в цих випадках може бути різним. Якщо це не грип, а ви прийняли хворобу за нього – ви можете перевантажити організм непотрібними медикаментами, що навряд чи обійдеться без наслідків. Якщо ж грип, а ви лікуєтесь як при звичайній простуді – ви ризикуєте погіршити ситуацію і цим нанести собі великої шкоди.

Не хворійте «на ногах»

Переходити грип без наслідків фактично неможливо. Якщо ви не хочете страждати потім від різноманітних ускладнень, під час захворювання дотримуйтесь постільного режиму.

Забудьте про самолікування

Як показує статистика, усі летальні випадки через грип ставались у тих випадках, коли пацієнти намагались займатись самолікуванням, або звертались за лікарською допомогою надто пізно. Не баріться із зверненням до лікаря. Пам’ятайте, що грип кожен день в боротьбі з грипом ним може бути на вагу життя.

Антибіотики – не панацея

Не зловживайте антибіотиками, або й не вживайте їх при грипі взагалі. Їхнє функціональне призначення – боротись із бактеріями. Сил протидіяти вірусам у них немає. А грип – це вірус.

Народні засоби допомагають, але…

Трав’яні чаї, настоянки, малина, калина, шипшина, лимон інше – допомагають зняти симптоми і легше перенести хворобу, але побороти вірус вони не зможуть. Тому включайте їх у комплекс лікування, але не обмежуйтесь ними.

Пийте багато рідини

Гарячі чаї, чиста, ледь підігріта вода, настоянки шипшини і інші напої з вітаміном С, все це буде вам дуже на користь під час хвороби.

Часник і цибуля

Це, знову ж таки, засоби профілактики, а не те, що має лікувальний ефект. І як все профілактичне, укріплюєче імунітет, їх потрібно активно вживати до початку епідемії, та й взагалі цілого «сезону ризику».

Дотримуйтесь гігієни

Тут все дуже просто – мийте руки після повернення з вулиці, відвідування публічних місць, рукостискань тощо, приймайте душ щонайменше раз на день, при підозрах на контакт із хворим – промийте ніс та ополосніть горло.

Захищайте ніс

Віруси потрапляють в організм переважно повітряно-крапельним шляхом. Щоб поставити бар’єр між вашим організмом і вірусами потрібно захищати горло, та ніс. Ніс особливо, адже взимку ми переважно дихаємо саме ним. Тому носіть маску, або використовуйте мазі – оксолінову чи вазелін – вони блокуватимуть клітинні рецептори, чутливі до вірусів.

Не поспішайте повертатись до активного життя

Повністю організм виліковується після 7-10 днів від початку перших симптомів. Також врахуйте, що якийсь час йому потрібен на відновлення, і в цей період він все ще чутливий до агресивних «чужинців». Тому не поспішайте повертатись до активного життя, і дайте можливість відновитись вашим силам цілком і повністю.

Будьте здорові!

Последнее изменение Четверг, 14/01/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework