×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Як житомирянам зігрітися в холодну погоду

В кінця грудня раптово настала зима... Ще тиждень томуло було +5 і дощ, а вже сьогодні -20.

i 04011617 1До таких різких перепадів природного настрою ми виявилися не готові. Важко звикнути, що замість осінніх чобіт й напівпальто потрібно утеплюватися в «сто одежинок», а замість парасольки прикривати голову шапкою.

На морозі, а тим більше у вітряну погоду, особливо гостро постає питання: як зберегти тепло? Першими мерзнуть вуха, ніс і пальці на руках. Ще важче доводиться ногам, затиснутим в тісне взуття.

У таку погоду відморозити можна все що завгодно.

Серед безлічі способів зігрітися взимку є ефективні, є спірні, є забавні і просто вбивчі.

Якщо замерзли руки і ноги ... Ручки зябнуть, ніжки мерзнуть ...

Проблема: вічно «крижані» ноги і руки. Помити посуд у холодній воді рівносильно тортурам: пальці бліднуть, болять і відмовляються слухатися. А на морозі не рятують навіть найтепліші рукавиці і шкарпетки: руки і ноги ломить і поколює голками,а у тепле взуття ви вже зневірилися.

Причина: Можлива причина − погане периферичне кровопостачання: дрібні судини в пальцях рук, ніг і на обличчі мають занадто вузький просвіт, щоб забезпечити достатній приплив гарячої крові. А коли ви піддаєтеся впливу холоду, кровоносні судини шкіри ще більше звужуються. Це одна з перших захисних реакцій організму при переохолодженні.

В екстремальних умовах організм намагається зберегти, насамперед, життєво важливі органи: головний мозок, серце, печінка, нирки. Для цього відбувається перерозподіл крові: в кінцівках кровоносні судини зменшують свій просвіт, і велика частина крові спрямовується у внутрішні органи.

Основне завдання: зберегти внутрішню температуру тіла, не давши їй опуститися нижче 35⁰С. А ось на поверхні пальців рук і ніг температура може знижуватися до 10⁰С.

Ваші дії: Якщо зараз же не зігріти руки і ноги, все може скінчитися відмороженням. Не чекайте, поки пальці оніміють і втратять чутливість. Тріть долоні, топайте ногами, перебирайте пальцями у взутті, хоча це буває й нелегко.

Коли добралися до теплого приміщення, першим ділом роззуйтесь і розітріть руками пальці ніг, так ви зігрієтеся набагато швидше, ніж у взутті. Відігрівати кінцівки потрібно поступово: під ледь теплою водою або поблизу радіатора опалення.

На майбутнє: Щоб позбутися проблеми в корені, тренуйте судини. Найпростіше і доступний засіб − масаж. Вранці і ввечері розтирайте пальці рук і ніг. Механічний вплив при масажі призводить до припливу крові, розширенню судин, розвитку додаткових найдрібніших капілярів в шкірі.

Дуже корисно вмиватися і обполіскувати ноги за допомогою контрастного душу. Різниця температур води змушує ваші судини працювати, тренує їх. Це один з основних механізмів загартовування. Тоді судини «навчаться» динамічно змінювати свій просвіт при зниженні температури: то розширюючись, то звужуючись, вони будуть зберігати внутрішнє тепло, і в той же час не дозволять зовсім оклякнути периферії тіла.

Другий засіб − лазня. Якщо немає протипоказань по здоров'ю, намагайтеся раз на тиждень відвідувати лазню.

Зуб на зуб не попадає ... Тільки й чути, як зуби стукають ...

Проблема: Що ви відчуваєте, вийшовши з насидженого будинку на мороз? Мимоволі хочеться втягнути голову в плечі, підборіддя притиснути до грудей.

Причина: Насправді, щулячись на холоді, ми гріємося. Підвищення тонусу м'язів шиї і голови − теж захисна реакція від переохолодження. Дивно, але така реакція підвищує продукцію тепла в організмі на 20-45% і є найбільш економічним механізмом зігрівання: при мінімумі витрат енергії відбувається чимала вироблення тепла.

Якщо почали стукати зуби, пора робити активні дії. Коли почнуть тремтіти коліна, залишиться зовсім мало часу на порятунок. Тремтіння − теж природний спосіб зігрітися, проте спрацьовує він тоді, коли ви значно переохолодилися. Починається тремтіння з м'язів шиї і голови, а потім поширюється на мускулатуру рук, тулуба і ніг. У порівнянні зі станом спокою, виділяється в 2-3 рази більше тепла.

Однак і витрати енергії на такий аварійний зігрів колосальні. Якщо найближчим часом не втекти з вулиці в тепле приміщення, «батарейки сядуть», і застуди вам не уникнути.

Що зробити: По-перше, ніколи не стримуйте тремтіння, соромлячись показати, як вам холодно. Не заважайте організму пручатися переохолодженню природним, перевіреним століттями способом.

По-друге, не стійте стовпом, дійте. Якщо стрибати на одній ніжці або «нарізати» кола навколо зупинки, як вчила в дитинстві мама, не представляється можливим, пройдіться пішки. Навіть під час швидкої ходьби можна як слід розігрітися.

Звичайно, зважитися на пішу прогулянку «в такий морозильник» складно, але це єдиний вихід зберегти тепло. Зрештою, по шляху напевно зустрінеться магазин або кафе, де можна буде обігрітися.

На майбутнє: Якщо вам доводиться часто і довго бувати на морозі, корисно мати при собі зовнішнє джерело тепла. Можна, звичайно, ховати під курткою улюблену кішку або чекати транспорту на зупинці з кимось в обнімку. Любов, як мовиться, гріє! Однак простіше придбати спеціальну грілку.

Є грілки каталітичні. Являють собою плоску металеву коробочку, яка легко поміщається у внутрішню кишеню куртки, в рукавиці, халяву широких чобіт. Грілка попередньо заправляється бензином і працює протягом 8-12 годин, нагріваючись до 60⁰С. Такі грілки частіше використовують рибалки, туристи, які готуються провести на природі тривалий час.

Більш міський варіант − сольова грілка. Випускаються вони різної форми і розмірів. Працюють 1-3 години, нагріваючись до 50-55⁰С. Для активації грілки її потрібно пом'яти в руках. Після використання − прокип'ятити у воді 10 хвилин, і грілка знову готова до роботи.

Є й одноразові зігріваючі пакети, які активуються звичайним повітрям.

Правильне дихання. Дихайте! Не дихайте!

Причина: Згідно фізиці, тепловтрата залежить від площі остигає поверхні. Дихальна поверхня легенів становить 98% від загальної площі тіла. А отже, саме легкі остуджують наш організм на 98% і лише 2% тепла, що випускається шкірою, може утримати одяг.

Є легенда, за якою тибетські монахи, які володіють спеціальною технікою дихання і медитації − туммім, здатні добу безперервно перебувати на морозі без одягу, висушуючи на своїх розпалених тілах мокрі простирадла. Історія гарна, але досі науково не доведена. Ченці не бажають бути піддослідними кроликами, і всіляко ухиляються від лабораторних тестів, подібно до фокусника, яка не бажає розкривати секрет свого трюку. Однак дечому ми можемо у них навчитися.

Ваші дії: Треновані люди вміють уповільнювати дихання і зменшувати його глибину. Звичайній людині практикувати таку техніку навряд чи вдасться більше 5 хвилин. Що ж робити?

Згадайте, як мама кутала вас у дитинстві, загортаючи шарфом по самі вушка, і уткніться носом в комір одягу, «продихайте» свою куртку, шубу. Так ви насичуєте теплом простір між тілом і верхнім одягом. Крім того, вдихаєте вже обігріте повітря.

У продажу є різні варіанти дихальних масок і балаклави від холоду. Але це − на любителя. Та й в умовах міста вас в подібному вбранні можуть прийняти за грабіжника. Дешевше і практичніше використовувати для зігріву рукавиці і комір власної куртки!

Последнее изменение Понедельник, 04/01/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework