×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Студенти ЖДУ імені Івана Франка разом знайшли нові цікаві артефакти

Уже майже місяць науковці Інституту археології НАН України

n 2307155313спільно зі студентами-істориками ЖДУ імені Івана Франка проводять археологічні розкопки на давньоруському городищі в м. Коростень Житомирської області.

Про це повідомляє прес-центр ЖДУ ім. Івана Франка.

Інститут археології НАН України протягом останніх років проводить планові археологічні дослідження в межах Житомирської області на пам’ятках, які відносяться до широкого хронологічного періоду: від кам’яної доби до періоду пізнього середньовіччя.

На початку липня 2015 року Житомирська археологічна експедиція Інституту археології НАНУ на чолі з фахівцем у галузі давньоруської археології Андрієм Петраускасом вкотре розпочала археологічні розкопки на давньоруському городищі №1 в м. Коростень, яке датується серединою Х століття і пов’язане з 946 роком (роком спалення княгинею Ольгою Коростеня за допомогою птахів). До експедиції традиційно залучені студенти історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка. Проте цьогоріч, крім розкопок студенти задіяні ще й в дослідженні палеоботанічних матеріалів з городища: культур, які вирощували древляни (пшениця, просо, горох та ін.).

«Одним із найважливіших видів навчального процесу, покликаного готувати майбутніх фахівців до практичної діяльності, підвищувати рівень їхньої професійної підготовки виступає виробнича практика. Уже 12 сезон студенти спеціальності «Історія» історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка проходять польову археологічну практику, а на базі Житомирської археологічної експедиції Інституту археології НАНУ – вшосте. Метою археологічної практики є ознайомлення із сучасними методами польових археологічних досліджень, набуття навичок роботи в археологічних експедиціях, закріплення знань з курсу «Основи археології». Серед цьогорічних знахідок – прикраси давньоруського часу (намистинки з Близького Сходу та Середньої Азії), предмети побуту, наконечники стріл, металеві накладки, фрагменти кераміки та фрагмент скандинавського скроневого кільця», - каже керівник археологічної практики, директор Археологічного музею ЖДУ імені Івана Франка Марина Хададова.

«З кожним роком все більше дослідників прагне долучитись до вивчення археологічної спадщини. Молодь ЖДУ імені Івана Франка не є виключенням. Польові дослідження, які здійснюються силами науковців Інституту археології НАН України та студентів-франківців, дають можливість поповнити джерельні матеріали (нові кам’яні, скляні та кістяні артефакти) і поглибити знання про життя та господарську діяльність перших поселенців нашого краю. Важливо, що сформульовані до виконання завдання під час проходження археологічної практики дозволяють студентам-історикам ЖДУ імені Івана Франка детально ознайомитися з методикою проведення археологічних розвідок і розкопок, прийомами фіксації виявлених об'єктів та індивідуальних знахідок, веденням польової документації тощо», - коментує ректор ЖДУ імені Івана Франка Петро Саух.

n 2307155313 1

n 2307155313 1

n 2307155313 1

n 2307155313 1

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework