Охорона культурної спадщини по - житомирськи, або коли мамонт замироточить?

Охорона культурної спадщини по - житомирськи, або коли мамонт замироточить?

  Магістрат- пам‘ятка національного значення, побудована у 1789 рокі, поновлена після Другої Світової в 50 ті минулого століття.

  «Велике будівництво» вкупі з «Великою реставрацією» в Житомирі розпочались в контексті стратегії «Житомир- культурний центр» з гаслом «Житомирщина- від мамонта до космосу», яка передбачала музейний квартал на Замковій горі- розділення краєзнавчого на повноцінну картинну галерею з власним фондосховищем у дворі та окремий музей природи і історії «Магістрат» з сучасною вентиляцією, інклюзивною складовою, з «визволенням» місцевого мамонта, що тривалий час перебував під алтарем Хрестовоздвиженської церкви і сміливо може вважатись holy (святим), намоленим, а може вже замироточив? Мамонт у церкві- неаби яка фішка древнього міста.

  Для реалізації «музейного кварталу» було зроблено професійний концепт - дизайн музею, тривала побудова експозиції з залученням професіоналів- архітекторів, музейників, науковців Києва, Житомира, Львова з досвідом роботи на міжнародній арені. Концепт було представлено житомирським фахівцям музейної справи- тривали дискусії , разом з тим розпочиналась стадія реставраційних робіт- мільйони коштів 2019,2020, 2021...

  В результаті ремонтно- реставраційних робіт Пам‘ятка національного значення не автентично позеленіла (зелений колір в архітектурі - дурний тон, оскільки зелена природа навколо, в даному випадку злитись із зеленими деревами скверу для пам‘ятки національного значення не найкраща ідея) Пандемія внесла корективи у відкриття 2020, відтермінувавши його, а ще з‘явилась ідея перенести мамонта до «параду цивілізацій»...

  Так хочеться дорости до часів, коли Стратегія, розроблена професіоналами буде втілюватись, незалежно від смаків та вподобань перших осіб регіону, а працюватиме на громаду, на репутацію Житомирщини, як краю, де вміють цінувати минульщину та впевнено будувати майбутнє.

Тетяна Парфентієва

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework