Житомирян навчать робити «дідуха»

«Дідух у хату — біда з хати», - так говорить народна мудрість. 

У кав’ярні «Теретенія» нещодавно житомиряни долучилися до старовинного мистецтва виготовлення дідуха. Традиційно до Різдвяно-Новорічних свят майстер народної творчості Олексій Пшеничнюк ділився із бажаючими секретами соломоплетіння. Майстер-клас пройшов у камерній та натхненній обстановці. Учасники не тільки сплели для себе власноруч різдвяний оберіг, а й дізналися багато цікавого про святкові традиції українців.

«Мені подобається проводити майстер-класи. Свого часу я захотів мати дідуха на Різдво. Зараз невеличкого я можу зробити за дві години. Дідухи люблю робити з різних злаків та прикрашати квітами, щоби були багатими. Свої вироби дарую знайомим — якщо, наприклад, у них день народження перед Новим роком. Також люди замовляють обереги. Для мене дідух — символ предка, символ Бога. Він стоїть у хаті на умовній покуті — на поличці, де зберігаються святі для нас речі, поруч із фотографіями батьків», — ділиться майстер.

До речі, дідух у традиції українців — основна прикраса оселі на Різдво. Його ще називають дід, сніп, коляда, хлібне дерево. Він — символ родоначальника сім’ї — діда і всіх предків, які колись жили. За віруваннями, такий сніп приносить у родину щастя та радість, захищає від біди, сприяє святковому настрою. Традиція в’язати дідух сягає сивої давнини. Його робили з першого зажинкового чи останнього обжинкового снопа, використовуючи колосся пшениці, льону, вівса, прикрашали сухоцвітами і стрічками. На Різдво господар урочисто вносив його в хату і ставив на покуті, де сніп стояв до Водохреща.

Організатори планують проводити різноманітні майстер-класи до зимових свят кожного вівторка. Початок — о 14.30. Творча платформа — кав’ярня «Теретенія». Вхід — філіжанка кави та смаколик від закладу.

 

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Последнее изменение Среда, 07/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework