ТОП – 10 унікальних куточків України, створених людиною та природою

Україна — це країна тисячі мальовничих та загадкових куточків, які можна знайти всюди. Багато з них мають свою історію і сповнені містичних загадок.

«Мавринський майдан»

Де знаходиться: Дніпропетровська область, Павлоградський район.

Мавринський майдан є комплексом валів, що мають правильну рельєфну форму. З висоти пташиного польоту майдан нагадує форму павука. У центрі цієї споруди розташоване насипне коло, в середину якого ведуть три "входи" та довгі хвилясті вали на зовнішній межі кола.

У день весняного рівнодення сонце заходить за горизонт якраз по центру однієї з западин — приблизно так само, як і у Стоунхенджі. Деякі вчені припускають, що степовий майдан є прадавньою обсерваторією.

«Соледарське озеро»

Де знаходиться: Донецька область, м. Соледар.

Маленьке озеро на місці соляної шахти є джерелом аномальних явищ. Місцеві драйвери встановили, що чим глибше спускатися на дно озера, тим більше піднімається температура його води. На поверхні вода зазвичай не прогрівається більше 20-25 °С, але на глибині 4-6 метрів температура піднімається до 30-40 °С, а ще глибше вода стає схожою на "рідке скло" і практично непрохідною для аквалангістів.

«Манявський водоспад»

Де знаходиться: Івано-Франківська область, Богородчанський район.

Манявський водоспад — це один з найвищих водоспадів української частини Карпат. Вода річки Манявка струмує каскадами відразу з трьох водоспадів, разом вони досягають висоти близько 18 метрів. Зверху водоспаду є кілька невеликих уступів (1,5-2м), які нагадують зручні ванни.

Біля підніжжя Манявського водоспаду розташоване невеличке озерце. Ходять легенди, що вода в цьому озері має здатність омолодити будь-який організм.

«Відслонення богуславських гранітів»

Де знаходиться: Київська область, Богуславський район
Це диво природи розташувалося вздовж річки Рось. На схилах її берегів стоять могутні, висотою близько 10-12 метрів, гранітні брили. Ці скелі дуже старі, що надає їм ще більшої цінності і таємничості.

«Чорне озеро»

Де знаходиться: Кіровоградська область, Знам'янський район.

Озеро оточене болотом "Чорний ліс", разом з яким є гідрологічною пам'яткою природи України. Його глибину досі достеменно не встановлено — існує версія про подвійне дно, перше з яких утворено гілками та опалим листям. Що цікаво, рослинність навкруги характерна для Полісся, але не для регіону, де зустрічається лісостеп і степ.

«Мергелева гряда»

Де знаходиться: Луганська область, Перевальський район.

Археологічна пам'ятка бронзового віку, розташована неподалік села Степанівка. Основу пам'ятки становить кам'яниста гряда, яка простягається з південного заходу на північний схід. Комплекс, ймовірно, слугував для різних племен цього регіону протягом декількох тисяч років як святилища та поховальні споруди. За попередніми даними, пам'ятник датується IV - II тисячоліттям до нашої ери, тобто належить до періоду пізнього неоліту — бронзи.

«Стільське городище»

Де знаходиться: Львівська область, Миколаївський район.

Городище датується VIII-Х століттям і було одним з центрів білих хорватів. "Велика Хорватія" згадується у книзі візантійського імператора Костянтина Багрянородного "Про управління імперією". Місто на той час було просто велетенським: укріплена площа сягала понад 250 га, а довжина валів і оборонних стін — близько 10 км. Наприклад, Київ в епоху князя Ярослава Мудрого розташовувався на площі 60 га. Давнє місто було з'єднане з Дністром водним шляхом завдовжки 11 км.

«Урочище Протіч»

Де знаходиться: Миколаївська область, Первомайський район.

Майже упродовж 40 км Південний Буг тече Миколаївською областю у крутих кам'янистих берегах, утворюючи вузьку каньйоноподібну долину з величними гранітними скелями, порожнистим руслом, водоспадами та островами. Гранітно-степове Побужжя — це справжня гірська країна серед Українського степу.
Пороги Південного Бугу стали Меккою водних туристів. В урочищі Протіч розташована одна з найкращих в Європі природних трас водного слалому.

«Вилкове»

Де знаходиться: Одеська область, Кілійський район.

Останній населений пункт на берегах Дунаю перед його впаданням у Чорне море, який отримав назву "Українська Венеція". Вилкове було засноване три століття тому старообрядцями, незгідними з церковною реформою. Визнаний туристичний центр: будинки на палях, тротуарів практично нема, замість вулиць — канали, особистий і громадський транспорт — човни та катамарани.

«Кочубеївські дуби»

Де знаходиться: Полтавська область, Диканьский район.

Кілька вікових дерев, що збереглися від старовинної діброви, яка оточувала родовий маєток Кочубеїв у Диканьці, мають вік 600-800 років. Зараз залишилось лише 4 дуби, з яких один, незважаючи на лікування, поступово гине.

У 1861 році налічувалось 68 дерев, однак до 1940-х років залишилось лише 5. В одне з дерев, яке виділялося найбільшими розмірами (так званий Маріїн дуб, або дуб Мазепи), у 1934 році влучила блискавка і воно згоріло. За народною легендою, саме під цим дубом юна Маруся-Мотря Кочубеївна чекала свого коханого — гетьмана Івана Мазепу.

 

За матеріалами сайту 24 TV 

 

 

Последнее изменение Пятница, 05/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework