На Житомирщині жителі села Камінь перекривали дорогу, протестуючи проти оптимізації місцевої школи

На Житомирщині жителі села Камінь перекривали дорогу, протестуючи проти оптимізації місцевої школи

  21 квітня жителі села Камінь Романівської об’єднаної громади перекривали дорогу. Протестувальники вимагали зберегти в місцевій школі, крім молодшої, ще й середню та старшу ланки, аби дітям не доводилося їздити на навчання в сусіднє село. Керівництво громади каже, що рішення ще не прийняли – питання оптимізації школи продовжують обговорювати.

  За оцінками кореспондента Суспільного Сергія Косюченка, трасу поблизу Каменя перекривали півтори сотні місцевих жителів. Вони вимагали не переводити дітей середньої і старшої школи до навчального закладу в сусідньому селі.

  За словами учасника протесту Євгенія Сиротенка, учнів 5-11 класів возитимуть на навчання до Врублівської школи, яка знаходиться майже за 10 кілометрів від села Камінь. При цьому, каже Євгеній, у Врублівській школі учнів ще менше, ніж у Камені.
 
  "У мене п’ятеро діток: старший син ходить у четвертий клас, ще один син – у третій, донечка навчається у другому класі і ще один син іде до першого класу, – говорить одна з учасниць протесту Світлана Василюк. – Навіщо мої діти мають їхати в інше село, у Врублівку, якщо у нас і так є гарна школа і гарні вчителі?"
 
 Ірина Бабійчук має трьох дітей, наймолодший з яких готується йти до першого класу. Жінка каже: те, що дітей возитимуть на навчання в інше село, завдасть незручностей і дітям, і батькам.

  "У середньої моєї дитини – вада серця. Як я її відпущу на інше село? Моя дитина лише о п’ятій годині вечора повертатиметься додому. Я буду переживати, бо вона чекатиме з навчання свого старшого брата, адже у старших дітей уроки закінчуються набагато пізніше. Вони обіцяють автобуси, а моя дитина захитується в автобусах, вона не буде їздити", – говорить Ірина.

   Аби зібратися до школи, дітям доведеться вставати не о 8 ранку, а о 6-ій, додає ще одна учасниця протесту Марія Леонідівна.

  Заступник директора Камінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Сергій Бутков розповів кореспондентам Суспільного, що в школі вчаться 87 учнів. Для безпеки учнів облаштували систему відеоспостереження, а кабінети обладнали мультимедійними дошками та телевізорами.

   "Класи у дітей світлі та просторі. Стратегія громади, яка мала розвиватися до 2027 року, стартувала із того, що почали закривати школи. У нашій Камінській школі вирішили залишити лише І-ший ступінь, тобто учнів 1-4 класів. Будучи фізиком і математиком, я не бачу в цьому логіки", – говорить заступник директора школи.
 
  Зі слів начальниці відділу освіти Романівської селищної ради Оксани Гаврилової, питання оптимізації школи вперше підняли не після утворення об’єднаної громади. Його обговорювали ще за часів існування Романівського району, у складі якого було село Камінь.

 "На нашу громаду дають субвенцію на один клас, у якому має нараховуватися 17-18 учнів, – розповідає Оксана Гаврилова. – Середня наповнюваність класів у такій школі – 7 учнів. Поки що обговорюється, який ступінь буде у школи – перший чи другий. Ми радитимемося, коли будемо обговорювати ці питання, і якнайширше їх вивчатимемо".

 Очільник Романівської громади Володимир Савченко сказав кореспондентам Суспільного, що одноосібно рішення приймати не будуть – питатимуть думки спеціалістів та громади. З його слів, якщо громада матиме можливість зберегти школу, то вона має це зробити.
 
  "Рішення ухвалює місцева рада, тобто, депутатський корпус місцевої ради, – говорить експерт з питань організації та розвитку шкільної освіти Сергій Дятленко. – Важливо, щоб ми в центр ставили не інтереси вчителя, директора або ж матері, яка каже: "Я хочу, щоб у мене була ця школа", а інтереси дітей, їхню можливість для розвитку і самореалізації у дорослому житті".
 
 

Автор: Сергій Косюченко

Камера: Сергій Кобилянський

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework