Володимир Богатков: Зміна запобіжного заходу нівелює роботу оперативних підрозділів, органів слідства, експертних установ, прокуратури

  «Не все залежить від поліції», — переконані в ГУНП у Житомирській області. Справа в тому, що коли працівники правоохоронних органів піймали злочинця, то не завжди він несе покарання, на яке заслуговує.

   Зокрема, існують випадки, коли, скоївши важкий, чи особливо важкий злочин, міра запобіжного заходу для людини або спочатку обирається як домашній арешт, або ж у ході досудового розслідування, чи судового розгляду справи, у силу певних обставин, змінюється на міру, не пов’язану з позбавленням волі. Більше того, на Житомирщині існують випадки, коли людина, перебуваючи під домашнім арештом, знову скоює злочин.

  Саме про декілька резонансних справ, коли людям обрали запобіжний захід, не пов'язаний із позбавленням волі, хоча вони й скоїли важкий злочин, розповів сьогодні журналістам заступник начальника слідчого управління ГУНП в Житомирській області Володимир Богатков.

  «Проблема, про яку ми сьогодні говоримо, нівелює спільну роботу оперативних підрозділів, органів слідства, експертних установ, прокуратури. Мова йде про те, що іноді особі злочинця, яка встановлюється у ході розслідування, а це здебільшого особи, які раніше були неодноразово засуджені, відбули не один десяток років у місцях позбавлення волі, змінюється запобіжний захід тримання під вартою, на запобіжний захід, не пов’язаний із позбавленням волі. Мається на увазі цілодобовий домашній арешт, чи просто домашній арешт», —  зазначає Володимир Богатков.

  «Хочу навести декілька із останніх резонансних випадків, які нами були обрані. Розпочну з того випадку, який став причиною нашої сьогоднішньої зустрічі. Весною цього року було вчинене вбивство на території Житомирського району. Спільними зусиллями злочин було розкрито, а злочинця затримано і обрано йому запобіжний захід — тримання під вартою. Після цього термін запобіжного заходу неодноразово продовжувався, тому що слідство, експертизи, час спивав. Кримінальне провадження з обвинувальним актом було скероване до суду. В подальшому особі змінюється запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт. І це за вбивство. Через деякий час ця особа, яка мала знаходитися під домашнім арештом, намагалася вчинити самогубство. Спільними зусиллями з управліннями патрульної поліції суїциду вдалося уникнути. Це був цілодобовий домашній арешт. Після цього його змінюють на домашній арешт лише у нічний час. Людина, що скоїла вбивство, вже могла у денний час покидати своє місце проживання. Цю ж особу вночі затримують за вчинення крадіжки в іншому районі. Це у той нічний час, коли вона повинна перебувати під домашнім арештом за місцем проживання. Слідчі затримали цю людину, їй обирається запобіжний захід знову ж таки, не пов'язаний з позбавленням волі — домашній арешт. Це лише один із кричущих випадків.

  Розповім ще про один. У грудні 2016 року було вчинено вбивство, знову ж таки на території Житомирського району. Обстановка у будинку жертви порушена не була. Труп перебував у такій позі, яка свідчила про природну смерть. Усі навіть вважали, що це й була природна смерть. Але експерти встановили, що причиною смерті стало удушення — людину вбили. Півроку збирали докази, проводили розшукові, слідчі, гласні, негласні  дії, і все ж встановили особу, яка вчинила злочин. Обрали цій людині міру запобіжного заходу — тримання під вартою. У червні 2017-го кримінальне провадження направили до суду. А вже у липні запобіжний захід змінений із тримання під вартою на домашній арешт. Це при тому, що два свідки, які свідчили спочатку проти цієї людини, за інформацією прокуратури, яка підтримує обвинувачення у суді, зараз вже свідчать на користь особи, проти якої нещодавно давали покази. Все тому, що людина, яку обвинувачують у вбивстві, є авторитетом серед того кола мешканців села і просто маніпулює їх думкою, має великий вплив на односельчан», — повідомляє  заступник начальника слідчого управління ГУНП в Житомирській області.

  Володимир Богатков не збирається давати оцінку роботі представників Феміди і розуміє, що правоохоронці не можуть здійснювати якийсь вплив на рішення суду. Подібні випадки, про які він розповів цього дня журналістам, навпаки змушують працівників правоохоронних органів ще ретельніше та досконаліше вивчати та розслідувати кримінальні справи, аби на суді вину обвинувачуваного було доведено повністю і не було навіть малої можливості змінити міру запобіжного заходу на більш легшу. Це стосується осіб, яких звинувачують у вчиненні тяжких злочинів і вина яких повністю доведена.  

Катерина Дейнека

Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 30/08/2017

Похожие материалы (по тегу)

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework