НБУ шантажує малинчан

Банкнотно-монетний двір НБУ, до якого віднедавна відносяться очисні споруди банкнотки у Малині, погрожує припинити приймання міських каналізаційних стоків.

 

Про це Малинську міську раду днями офіційним листом попередив генеральний директор БМД Сергій Іванюта, передає МН.

Першопричина таких дій — Малин більше півроку відмовляється оплачувати їх очистку за новою, «економічно-обгрунтованою», ціною. Якщо це станеться, у місті зупинять не лише усі каналізаційно-насосні станції, а й відключать воду.

Це миттєво погіршить санітарно-епіде¬міологічний стан, призведе до екологічної загрози і соціальної напруги. Щоб запобігти колапсу, міський голова Олексій Шостак зібрав комісію із питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яку запросив представників банкнотки, проте вони відмовилися коментувати листа керівництва.

Лише зазначили: переговорний процес щодо узгодження вартості очищення стоків затягнувся, і Нацбанк терпить збитки. Тому пропонують терміново укласти договір по запропонованій НБУ ціні, бо припинять приймати стоки, і не виключають загрози виникнення в місті надзвичайної ситуації. Інакше, як шантажем, таку позицію не назвеш, вважають члени комісії.

Спершу за відмову укласти договір БМД нарахував місту мільйонні штрафні санкції. Суди з цього приводу, до речі, ще не завершилися. Тепер хоче «перекрити вентиль» на каналізацію. Натомість перевірити, чи правильно Нацбанк обраховує вартість очищення стоків, неможливо.

НБУ не має ліцензії на таку господарську діяльність, тому ні Антимонопольний комітет, ні інші контролюючі установи не мають права вимагати розрахунків, які до того ж — «за грифом секретності». Якщо ж місто пристане на пропозицію Банкнотно-монетного двору, тариф на водопостачання і водовідведення «підскочить» до сорока гривень за кубометр. Це захмарна ціна, яку не потягне ні пенсіонер, ні робітник, ні службовець. Комісія з питань ТЕБ та НС ухвалила рішення звернутися до обласної комісії із надзвичайних ситуацій, управління екології та Малинського МРВ УДСНС, а також доручила ТОВ «Малин Енергоінвест» надати пропозиції альтернативних шляхів приймання міських стічних вод.

Всі новини Житомира

Последнее изменение Понедельник, 12/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework