Загрози та небезпеки сплати за комуналку в розстрочку. Або як через розстрочку можуть "полягти" наші квартири

Ми провели обговорення з депутатами парламенту - членами коаліції й вирішили наступне: ми введемо 12-місячну розстрочку на оплату житлово-комунальних послуг для тих, хто не бажає отримувати субсидії », - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні Кабміну.

Якщо перевести з мови популізму на мову економіки, то заявив він приблизно наступне «Ми провели обговорення з депутатами парламенту - членами коаліції й вирішили наступне: ми знищимо всі ОСББ, ЖЕКи та керуючі компанії в країні, які зараз збирають з мешканців плату за утримання житла».
Я не питаю, як буде взяв розстрочку споживач платити наступні 12 місяців поточний платіж і 1/12 розстроченої суми або як він буде брати розстрочку щомісяця. І чи будуть комісія-відсотки-пеня за цю розстрочку? Або спонсором безпроцентної розстрочки знову стане народ України, що наповнює державний бюджет? У мене питання - яким чином в такій моделі буде жити система ЖКГ і як будуть виживати ОСББ, ЖЕКи та керуючі компанії. Якщо грошей немає піти до стоматолога, можна відкласти похід на 12 місяців, але випаде зуб чи ні, за цей час гарантії ніхто не дасть. Якщо житловий фонд не за що обслуговуватиме, то гарантії, що він незабаром прийде в аварійний стан (а старих будинків в Україні і так під 80%), теж ніхто не дасть.
Кому розстрочка, а кому - передоплата
На відміну від споживачів, які оплачують електроенергію за фактом, юрособи повинні вносити передоплату. Це означає, що за світло в під'їзді й за працюючий ліфт, ОСББ, ЖЕК або керуюча компанія, яка обслуговує будинок повинна заплатити наперед. З урахуванням того, що середній тариф по країні 1,3-1,5 грн за квадратний метр, 50% від зібраних платежів йде на оплату електроенергії. А якщо зіставити, що реальний рівень оплати житлово-комунальних послуг зараз впав до 60%, то кожен місяць управителі «йдуть» в мінус. При цьому постачальники послуг не шкодують обслуговуючі компанії, борючись з боргами через суди, штрафи й пеню. А тепер дивимося об'єктивну картинку - мені, як управителю будинку потрібно по передоплаті заплатити за електроенергію. Припустимо, я зберу в ідеалі в кінці місяця 1000 грн квартплати. Але вже сьогодні, на початку місяця мені потрібно передоплатою віддати 500 грн за електроенергію. Що я буду мати в кінці місяця? Станом на сьогодні - 600 грн. Після інновацій уряду, хтось оформить розстрочку, і на кінець місяця я можу мати 300-400-500 грн, а інші, дай Боже, отримаю протягом 12 місяців. А в ці 12 місяців я буду судитися з постачальником і платити йому пеню і штрафи за борги.
Віртуальние субсидії
Щоб забезпечити всіх, що потребують отримання субсидії, уряду потрібно розміщувати не менше ніж 80 млрд. грн. до бюджету. І не просто закладати, а вчасно компенсувати ці гроші постачальникам послуг.
За даними Держстату на кінець першого півріччя, сума нарахованих коштів, який представляють послуги ЖКГ українцям на 1 липня 2016 року склала 35,57 млрд. грн. Для порівняння, цей показник на 1 липня 2015 року було 2,9 млрд. грн. При цьому борг держбюджету України перед підприємства ЖКГ на 1 липня 2016 року склав 25 млрд грн (. Роком раніше ця цифра становила 0483 млрд грн.) - Субсидії нараховані, а гроші постачальники комунальних послуг отримають із затримкою в 2-3 місяці.
В таких умовах я не бачу умов для розвитку системи управління житлом та надання якісних послуг. Плюс до всього, анонсована реформа і перехід до ОСББ і управителям, які за конкурсом будуть приходити в міста, на ділі виявилася пшиком. Якщо подивитися, хто виграв конкурси з управління житлом в більшості міст України, то виявляється, що ними стали міські комунальні підприємства. Ті ж самі ЖЕКи, які пройшли конкурс. А як виписувати конкурсні умови під конкретні компанії, у владних кабінетах знають дуже добре - і ніяка європейська компанія зі своїми стандартами якості та світовим досвідом навіть не зможе підступитися до районного ЖЕКу.

Юрій Малашевич

Последнее изменение Понедельник, 07/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework