×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Лікар опікового центру: Мамі порадили на опік накласти гній. Почалося зараження всього організму. Малюк помер…

…Нестерпний біль, страх, операційна, лікарняне ліжко… Що буде далі?... Чи зможу я ще хоч раз обійняти дітей?... Коли мама забере мене додому?... – усі ці почуття переповнюють людей, які стали жертвами необачного вчинку, зухвалого вчинку.

n 2112157210Людей, які граючись з життям вступили у війну з вогнем. І лише сильний вірою і духом зможе вийти переможцем з двобою.

Майже щодня Управління ДСНС України у Житомирській області інформує населення про елементарні правила поведінки з вогнем. Проте, не усі громадяни роблять правильні висновки. Деякі, розраховуючи на «легку долю», стають пацієнтами лікарняних закладів. А деякі навіть не встигають попрощатись із рідними, залишають цей світ назавжди…Сьогодні хочу поділитись з вами враженнями після відвідування опікового центру обласної клінічної лікарні ім. А.Ф. Гербачевського. Цей візит я запам’ятаю на все життя… Лікар-комбустіолог опікового відділення Віталій Слодковський пішов нам на зустріч і дозволив поспілкуватись з пацієнтами. Навіть особисто провів екскурсію медичним закладом.Лікарняні стіни, стійкий запах медикаментів не може не навіювати печать, але те що ми побачили згодом змусило моє серце просто вириватись з грудей…В одній із палат лежить хлопчик Микола, він навчається в п’ятому класі. На вигляд жвавий усміхнений хлопчак, а як поглянеш на ніжки, сльози на очі навертаються. Бинти, крізь які досі сочаться рани. Але Микола твердо знає, що чоловіки не плачуть, тому мовчки терпить. Розповідав, що потрапив сюди, ще 26 листопада. - «Хотів попити чаю, залив кип’яток у пластиковий стаканчик. Поки чай настоювався, я поліз на верхню полицю над столом і, ненароком, перевернув на ноги окріп. Розгубився та почав стягувати одяг, вийшло, що разом із пошкодженою шкірою. На щастя, батько вчасно надав допомогу, обробивши місце опіку Пантенолом»,– розповідає маленький пацієнт.

n 2112157210 1

А що найчастіше стає причиною, так званих, «дорослих опіків» - питаю я у лікаря.

- У цьому випадку всі біди пов'язані з вживанням спиртних напоїв. У нетверезому стані лягають спати, тримаючи в роті цигарку. Не раз про це говорилося, але проблема залишається. Ліг, закурив, заснув - загорілась постіль. В результаті, крім глибоких опіків, отримують і отруєння чадним газом. З великими труднощами і не завжди успішно доводиться їх лікувати. А зараз, з настанням холодів, люди розтоплюють піч і лягають на неї спати, перебуваючи знову ж у нетверезому стані. Наслідки недолугості страшні - доводиться забирати навіть частини кісток тазу, щоб закрити такі рани або взагалі ампутувати обгорілі кінцівки.Як раз підходимо до операційної… Від побаченого починає паморочиться в голові… Тіло чоловіка вкрите страшними ранами…вже довгий час триває пересадка шкіри потерпілому, який отримав термічні опіки ІІ-IІІ ступеня обличчя, обох верхніх кінцівок та стегна. З’ясувалось, що чоловік смалив кабана, коли раптово вибухнула паяльна лампа. Відкрите полум’я потрапило на тіло господаря...

n 2112157210 1

«Картина» не з легких,…але лікарі роблять усе можливе аби зберегти життя потерпілому.

Після побаченого не витримала – запитала у лікаря: Мабуть так важко тут працювати? -  «…Знаєте, якщо чесно, майже кожного дня мені доводиться бачити страждання людей, які з різною стадією тяжкості потрапляють до нас. І ніби вже звик. Але вам не передати відчуття коли ти дивишся на бідолашних дітей. Нажаль, вони в нас часті «гості»... Їх перебування тут пояснюється, в основному, безвідповідальністю та неуважністю дорослих, - з сумом в голосі розповідає чоловік. Він хотів продовжити, але його ніби щось зупинило. Одразу зрозуміло для нього ця тема болюча.

Наостанок я поцікавилась у Віталія Слодковского про рецепти народної медицини. - В деяких випадках пропонують прикладати на рану сиру терту картоплю, мазати опіки олією…

n 2112157210 1


- Ні в якому разі. По-перше: звідки у Вас гарантія, що Ви на відкриту рану накладете чисту картоплю? По-друге : рана чиста, знезаражена . Почне гоїтися, а там картопля?! А олією Ви тільки закриєте пори, зменшуючи доступ повітря до обпаленого місця, яке сприяє загоєнню ран. Пригадую, у нас був летальний випадок з дитиною. Мамі порадили на опік накласти гній (органічне добриво). Почалося зараження всього організму. Внаслідок чого малюк помер.- Ну добре, що ж все таки треба робити, якщо вже це траплялось?- Найголовніше опік негайно охолодити (не менше 20 хвилин), бажано холодною водою. Якщо є під руками, то можна накласти пов'язку з розчином фурациліну. Завжди в домашній аптечці повинні бути аерозолі: «Олазоль», «Гіпозоль», «Лівіан», «Пентанол». Якщо опіки великі, потрібно загорнутися ковдрою. І звичайно ж звернутися за допомогою до лікарів .

На прощання Віталій Володимирович потиснув мені руку і посміхнувся. Від нього йшло тепло, а в очах виднівся смуток…

Після відвідування закладу я хочу звернутись до всього населення Житомирщини – бережіть власне життя, особливо своїх дітей! Адже кожного року від безвідповідальності батьків гинуть діти. До всього цього необхідно ставитися дуже серйозно. Потрібно змінити нашу психологію. Поки ми не будемо думати, що дитина обов’язково куди-небудь «влізе»: прошмигне під ногами, відкриє двері, впаде в гарячу воду, знайде сірники, стягне на себе скатертину, переверне газову плиту, - доти будемо мати такі трагічні нещасні випадки…

Ірина Коваль, прес-служба

Управління ДСНС України у Житомирській області

Последнее изменение Понедельник, 21/12/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework