×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

На Житомирщині дискутували про реформу виборчої системи

Відкриті списки, вибори міських голів в два тури, процес змін виборчого законодавства, роль громадянського суспільства в цьому процесі - ці та інші питання обговорювались на відкритій дискусії в місті Житомирі 16 березня,

організованій групою неурядових організацій у складі Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та «Інтерньюз-Україна» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем.

Експерти представили громадськості концепції змін до законодавства про місцеві та парламентські вибори, повідомляє прес-служба ГО ОПОРА.

Палкі дискусії точилися навколо існуючих загроз щодо затягування політиками виборчих реформ, питання голосування за відкритими списками та обрання міських голів у два тури.  Як зазначила спікер заходукоординатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська «Щодо пропорційної системи з відкритими списками для парламентських виборів вже сформовано консенсус у середовищі політиків, експертів та представників громадськості й міжнародних організацій. А гальмування виборчої реформи парламентських і місцевих виборів може значно ускладнити подальше надання міжнародної технічної допомоги та політичної підтримки України на міжнародній арені».

У свою чергу місцеві експерти теж висловили свої думки та занепокоєння: як зазначивАндрій Гожий (ГО «Рідний Житомир»):«Презентована виборча система мінімізує, але на 100% не убезпечує від адміністративного ресурсу, підкупу виборців, непрофесійності членів виборчих комісій».Інші учасники заходу наголошували на необхідності детального обговорення змін з місцевими експертами-практиками та спонукання посадовців до ухвалення в новій редакції Закону «Про вибори народних депутатів України» та Закону про місцеві вибори. Свої занепокоєння з цього приводу висловив іОлександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА:«Лише 7 місяців залишилося до місцевих виборів в Україні, а ґрунтовних змін для їх якісного проведення відповідно до міжнародних демократичних стандартів за останні 3 місяці роботи новобраного Парламенту, все ще не вироблено. Шанси на повноцінну виборчу реформу ще є, але політичній еліти варто активізуватися. Важливим завданням держави також має широкомасштабна інформаційно-просвітницька кампанія щодо новацій у виборчій системі та виборчих процедурах».

n 1803153512 1

n 1803153512 1

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework