У Житомирі прем’єрою опери відкрили Всеукраїнське товариство Едварда Гріга

4 травня, в Житомирській обласній філармонії урочисто відкрито єдине в країні Всеукраїнське товариство Едварда Гріга на базі Житомирського музичного училища імені В.С. Косенка, яке за свою більш ніж столітню історію стало осередком музичної культури міста.

Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Зі вступним словом виступила президент новоствореного товариства Любов Синяк, яка зазначила, що відкриття Всеукраїнського товариства Едварда Гріга саме в Житомирі ознаменувало відродження культурних традицій нашого міста, що з давніх часів гармонічно поєднує культури різних національностей.

Урочистий захід відвідали посол Королівства Норвегія в Україні пан Йон Елведал Фредріксен та перший секретар посольства Сігбйорн Літланд, віце-президент Міжнародного товариства Едварда Гріга Беріл Фостер (Великобританія) та президент Німецького товариства Едварда Гріга Гельмут Лоос (Німеччина), а також гості із різних міст України, зокрема Києва, Харкова, Львова.

Посол Королівства Норвегія в Україні привітав всіх присутніх із визначною для нашого міста та всієї України подією та долученням до міжнародної спільноти дослідників творчості видатного норвезького композитора. Він також зазначив, що відкриття цього товариства є актуальним для нашої держави, адже за життя Едвард Гріг активно відроджував національні культурні традиції та самобутність свого народу, до чого нині прагнуть й українці.

У рамках проведення заходів відбулася прем’єра в Україні незавершеної опери Е. Гріга «Олаф Трюггвасон», підготовлена музичними колективами училища ім. В.С. Косенка, зокрема симфонічним оркестром (керівник - Олександр Чемерис), хором (керівник - Андрій Морозюк) та солістами (Євгенія Гінтовт, Тетяна Головіна, Олег Синиця).

У концерті з нагоди відкриття Всеукраїнського товариства Едварда Гріга також взяли участь оркестр народних інструментів музичного училища ім. В.С. Косенка під керівництвом Євгена Шестакова, у виконанні якого прозвучала увертюра до опери М. Лисенка «Тарас Бульба» та І частина фортепіанного концерту ля мінор Е. Гріга (соліст – Микола Сич).

Довідково

Всеукраїнське товариство Едварда Гріга входить у структуру Міжнародного товариства Едварда Гріга (м. Берген, Норвегія) поряд із Грігівськими товариствами Великобританії, Німеччині, Нідерландів, Італії, Японії, США, Росії та інших країн світу.

Основну мету діяльності Всеукраїнського товариства Едварда Гріга у Житомирі його засновники вбачають в активізації культурного життя Житомира й України; популяризації норвезької музики, зокрема творчості Едварда Гріга; поширенні наукових музикознавчих досліджень у цій галузі; налагодженні культурного діалогу між Україною, Норвегією та іншими країнами світу.

Серед завдань, що стоять перед товариством, є творча, дослідницька, освітня діяльність; організація та проведення концертів, музичних фестивалів, конкурсів, семінарів, майстер-класів та конференцій; зустрічей композиторів, виконавців, вчених, викладачів та студентів України, Норвегії та інших країн задля обміну досвідом; сприяння оновленню матеріальної бази музичних навчальних закладів та її ефективному використанню; встановлення і підтримка прямих контактів з іншими об'єднаннями громадян, у тому числі іноземними та міжнародними.

 

Последнее изменение Четверг, 05/05/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework